Παρά το συνεχές προσέγγισμα σεισμικών γεγονότων μεγέθους Μ ≥ 4.0, η περιοχή της Σαντορίνης-Αμοργού παρατηρεί μείωση στη συχνότητα των σεισμών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που ανακοίνωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Κατά την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ στις 6 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 90 σεισμοί, με 18 εξ αυτών να έχουν μέγεθος Μ ≥ 4.0 και 5 με Μ ≥ 4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός εκείνης της ημέρας ήταν 4.7, με τον περισσότερο αριθμό σεισμών να εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Ανύδρου και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Αναφέροντας στην περίοδο από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ ανιχνεύει πάνω από 8.900 σεισμούς με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, εκ των οποίων περισσότεροι από 6.900 έχουν μέγεθος Μ ≥ 1.0, ενδεικνύοντας την αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης.
Η σεισμικότητα συνεχίζει να μετακινείται προς τα βορειοανατολικά και στις 5 Φεβρουαρίου, με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις προηγούμενες ημέρες.
Οι σημαντικότεροι σεισμοί (με Μ ≥ 4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, με τους περισσότερους να σημειώνονται σε αποστάσεις έως ~6 km από το νησί. Την 5η Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, με 19 από αυτούς να έχουν μέγεθος Μ ≥ 4.0, 4 με Μ ≥ 4.5 και ο μεγαλύτερος να φτάνει το Μ=5.1.
Τέλος, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ οδήγησε στη δημιουργία υψηλής ακρίβειας καταλόγων σεισμών, κρίσιμων για την κατανόηση των σεισμογόνων δομών στην περιοχή.