«Αν η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο, η Κίνα έχει σπάνιες γαίες», είχε πει το 1987 ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, αναμορφωτής της κινέζικης οικονομίας. Σήμερα, το 2025, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην Ευρώπη, αποτελώντας έναν σημαντικό προμηθευτή κρίσιμων ορυκτών που απαιτούνται για την ανάπτυξη τομέων όπως η αεροδιαστημική, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιομηχανία υπολογιστών.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή μικροτσίπ και άλλων προηγμένων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών από την Κίνα, έχει οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ειδικά το γάλλιο, ένα σπάνιο ορυκτό που είναι κρίσιμο για την παραγωγή ημιαγωγών, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας κατεύθυνσης που έχει πάρει η χώρα. Με επενδύσεις στην εξόρυξη βωξίτη, από τον οποίο προκύπτει το γάλλιο, η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει σχεδόν όλη τη ζήτηση της Ευρώπης, παράγοντας 50 από τους 65 τόνους που απαιτούνται ετησίως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2024.
Η αναπτυσσόμενη εξορυκτική δραστηριότητα δεν είναι τυχαία. Η Ελλάδα έχει ξεχωρίσει στο χάρτη της Ε.Ε. μαζί με περιοχές όπως η Γροιλανδία και η Σουηδία, λόγω των αποθεμάτων σπάνιων γαιών που είναι αναγκαία για την τεχνολογική πρόοδο και την ενεργειακή μετάβαση. Τα ορυκτά όπως το μαγνήσιο και τα σπάνιες γαίες είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτροκινητήρων, μαγνητικών τομογράφων και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές κρίσιμων ορυκτών, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αυτονομία της στον τομέα της τεχνολογίας. Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, αλλά η ικανότητά της να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των επενδύσεων και των εξορυκτικών προγραμμάτων.