Ελληνικό Συνταξιοδοτικό: Ανάλυση Μεταρρυθμίσεων με βάση την Έκθεση Allianz

Οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν την κρίση του ευρώ έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταθερή βάση. Αυτό προκύπτει από την τρίτη έκδοση της έκθεσης “Global Pension Report”, της Allianz, η οποία αναλύει 71 συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια του “Allianz Pension Index” (API) της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα: Οι μεταρρυθμίσεις έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταθερή βάση. Αυτό αποτυπώνεται στην ισχυρή βαθμολογία με 2,9 στον πυλώνα της βιωσιμότητας (συνολική βαθμολογία: 3,5). Ωστόσο, το αδύναμο σημείο του παραμένει η δημογραφική προοπτική, η οποία επιδεινώνεται ραγδαία. Ο δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί από 38% σε 65% μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εξάρτησης στην περιοχή. Άλλα σημεία προβληματισμού περιλαμβάνουν το χάσμα εμπιστοσύνης και τις ανισότητες, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα χαμηλά επίπεδα ιδιωτικών αποταμιεύσεων και τις περιορισμένες επαγγελματικές ευκαιρίες για εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ενδεικτικά, μόλις 7% των ανδρών άνω των 65 ετών συνεχίζουν να εργάζονται, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 35%.

Η έκθεση

Αναλυτικά, η Allianz παρουσίασε την τρίτη έκδοση της έκθεσης “Global Pension Report”, η οποία αναλύει 71 συνταξιοδοτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο με τη βοήθεια του “Allianz Pension Index” (API) της εταιρείας. Ο δείκτης βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ανάλυση της δημογραφικής και δημοσιονομικής κατάστασης, καθώς και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας και της επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Συνολικά λαμβάνονται υπόψη 40 παράμετροι, με βαθμολογίες από 1 έως 7. Ο μη σταθμισμένος συνολικός δείκτης για όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα που αναλύθηκαν ανέρχεται σε 3,7, υποδηλώνοντας συνεχή υψηλή πίεση για μεταρρυθμίσεις.

Υψηλή πίεση για μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν σημειωθεί κάποιες μεταβολές στη συνολική βαθμολογία των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Μια μικρή ομάδα χωρών παρουσιάζει βαθμολογία κάτω του 3 και διαχειρίζεται σχετικά καλά το συνταξιοδοτικό της μέλλον. Η μεγαλύτερη ομάδα χωρών έχει επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αυξανόμενη πίεση για μεταρρυθμίσεις.

Μετανάστευση: Χάνει την αποτελεσματικότητά της

Η μετανάστευση αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας για την κάλυψη θέσεων εργασίας, αλλά η μείωση του αριθμού των μεταναστών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές εργασίας. Είναι κρίσιμο να εξετάσουμε τη συνταξιοδοτική ασφάλεια και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών ταυτόχρονα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της δημογραφικής αλλαγής.

Το κενό στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις μπορεί να καλυφθεί με αύξηση της αποταμίευσης και αποδοτικές επενδύσεις. Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τις διάφορες πτυχές της συνταξιοδοτικής ασφάλειας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Σάσα Βεζένκοφ: MVP του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου στη Euroleague

Ο Σάσα Βεζένκοφ αναδείχτηκε MVP του Ιανουαρίου και της πρώτης αγωνιστικής του Φεβρουαρίου στη Euroleague, ενώ ο Κώστας Σλούκας εντυπωσίασε με την εμφάνισή του. Τα κοψίματα του Γιώργου Παπαγιάννη, οι πόντοι του Κέβιν Πάντερ και τα ριμπάουντ του Τάιρικ Τζόουνς ξεχώρισαν στην 25η αγωνιστική.

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και Αλληλεγγύης: 13 χρόνια προσφοράς και αλληλεγγύης

Αναλυτικός απολογισμός μετά από 13 χρόνια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και Αλληλεγγύης, που παρέχει φροντίδα υγείας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και στηρίζει δεκάδες πρόσφυγες και φορείς με δωρεάν φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κόλμαν Ντομίνγκο: Η πορεία του από τη δημοσιογραφία στην ηθοποιία

Ανακαλύψτε την εντυπωσιακή πορεία του Κόλμαν Ντομίνγκο από τις σπουδές στη δημοσιογραφία στη Φιλαδέλφεια στην επιτυχημένη καριέρα του στην ηθοποιία και τη θεατρική τέχνη.

Η ΕΕ επενδύει 422 εκατ. ευρώ για υποδομές εναλλακτικών καυσίμων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επενδύει 422 εκατ. ευρώ μέσω του AFIF για υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, επιταχύνοντας τη μετάβαση σε καθαρότερες μεταφορές.