Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ανάκρισης για την τραγωδία στα Τέμπη, τονίζοντας τη σημασία της Δικαιοσύνης και απορρίπτοντας τις αβάσιμες υποθέσεις συγκάλυψης από την κυβέρνηση.
Η τραγωδία στα Τέμπη ερευνάται πρωτίστως σε ποινικό επίπεδο και αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μιλώντας για το δυστύχημα.
Έθεσε στη συνέχεια το ρητορικό ερώτημα: “Έχουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρέμβει σε αυτή τη διαδικασία;”. Και τόνισε: “Ο ανακριτής δέχεται διαρκώς αιτήματα από όλες τις πλευρές. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σηκώσει το χέρι του και να πει ότι έχουμε παρέμβει στη Δικαιοσύνη;”.
Απαντώντας σε όσα ακούγονται για το τι παραπάνω θα μπορούσε ίσως να είχε κάνει η κυβέρνηση ζητώντας ενημέρωση για την πορεία της ανάκρισης, είπε: “Είναι στην κρίση της ανάκρισης το τι θέλει να ενημερώσει και τι όχι, προκειμένου να μην αλλοιωθούν στοιχεία. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποδείξει στον Άρειο Πάγο να βγάλει ή όχι μια ανακοίνωση”.
“Εκείνο που αποκρούω είναι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο στοιχείο να μην προχωράμε με εικασίες”, είπε στη συνέχεια, εξηγώντας πάντως ότι οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής μπορεί να έχουν ισχυρισμούς και να τους προβάλουν – είναι δικονομικό τους δικαίωμα.
Για την επέμβαση στον χώρο προς εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι για να δεχθεί κάποιος ότι ενεργεί η κυβέρνηση συγκαλυπτικά πρέπει να δεχθεί ότι έχει κάποιο λόγο να αποκρύψει κάτι. “Εγώ λέω ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη γιατί δεν υπάρχει κίνητρο συγκαλύψεως”, τόνισε.
Επαναλαμβάνοντας ότι “το τραγικό και το χυδαίο είναι να λες ότι γίνονται συγκαλυπτικές ενέργειες χωρίς στοιχεία”, πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα σταθεί η κυβέρνηση εμπόδιο στη Δικαιοσύνη και αυτό γίνεται. Η κυβέρνηση περιμένει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ για να δει ακριβώς τι θα περιλαμβάνει.
“Ο σιδηρόδρομος έχει ένα μακρύ ιστορικό παθογενειών άρα προφανώς πρέπει να μεταρρυθμιστεί”, σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Βορίδης. Είπε όμως ότι είναι άδικη κριτική ενώ έχουν γίνει πολλά πράγματα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια να μην αναφερόμαστε καθόλου σε αυτά και να μηδενίζουμε με μία ισοπεδωτική προσέγγιση.