Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το αναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα που περιορίζει τη συμμετοχή των τρανς αθλητριών στα γυναικεία αθλήματα. Το διάταγμα αυτό αναιρεί τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπάιντεν από την πρώτη ημέρα της θητείας του τέως προεδρού.
Η εφαρμογή του διατάγματος θα είναι άμεση και ο Τραμπ το χαρακτήρισε «ιστορικό», τονίζοντας ότι «ήταν πια καιρός» για μια τέτοια κίνηση. Το διάταγμα θα αλλάξει τη νομική ερμηνεία του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων, αναφορικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου, σε σχολεία που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού.
Συγκεκριμένα, θα στοχεύει σε σχολεία και αθλητικές ομοσπονδίες που «αρνούνται στις γυναίκες τη συμμετοχή σε αθλήματα ενός μόνο φύλου και την πρόσβαση σε αποδυτήρια ενός μόνο φύλου». Επίσης, θα απαιτεί από τους γενικούς εισαγγελείς των Πολιτειών να προσδιορίσουν τις βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή του διατάγματος.
Σύμβουλος του προεδρικού γραφείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατέψει τον γυναικείο αθλητισμό, ανατρέποντας τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης που ζητούσαν από τα σχολεία και τις αθλητικές ενώσεις να αναγνωρίζουν την ταυτότητα φύλου ως ισοδύναμη με το βιολογικό φύλο.
Όμως, οργανώσεις που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προειδοποιούν ότι το διάταγμα του Τραμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον για τους μαθητές σε όλη τη χώρα. Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα: το αρσενικό και το θηλυκό.
Αμέσως μετά την υπογραφή του διατάγματος, ο Τραμπ έδωσε εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας να διασφαλίσουν ότι επίσημα έγγραφα, όπως διαβατήρια και βίζες, θα αναγράφουν μόνο τα δύο αυτά φύλα. Επίσης, οι υπηρεσίες δεν θα επιτρέπεται να προωθούν τη διαδικασία φυλομετάβασης, με τις φυλακές να λαμβάνουν οδηγίες να μη χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για το σκοπό αυτό.