Ανάλυση τιμών σούπερ μάρκετ Ιανουάριος 2025

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ παρέμειναν σταθερές τον Ιανουάριο 2025 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση 0,20% στο κυλιόμενο 12μηνο (2/2024-1/2025) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανήλθε σε +0,09% τον Ιανουάριο 2025. Η σταθεροποιητική τάση οφείλεται στην αλληλεξουδετέρωση της επίδρασης από συγκεκριμένες κατηγορίες που παρουσιάζουν αύξηση λόγω συγκυριακών συνθηκών, όπως κατηγορίες που σχετίζονται με το κακάο και τον καφέ και το νωπό κρέας, και στις μειώσεις που παρουσιάζουν αρκετές άλλες κατηγορίες.

Σημαντικές μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες απορρυπαντικών, τροφών για κατοικίδια, βρεφικών τροφών, χαρτικών, καλλυντικών και αλλαντικών. Αντίστοιχα, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες μπισκότων, σοκολάτας, ορεκτικών, φρέσκων κρεάτων, νερών, αναψυκτικών, ψαριών και θαλασσινών.

Οι λόγοι που επηρεάζουν τις τιμές περιλαμβάνουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την πορεία των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, τις προσφορές και εκπτώσεις, την υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων και την επίδραση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Συνολικά, η ανάλυση αυτή αποκαλύπτει τις διακυμάνσεις στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν, παρέχοντας έτσι μια πλήρη εικόνα της αγοράς τροφίμων.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Καιρός: Χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια σε ορεινές περιοχές, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις της ΕΜΥ.

Επιθέσεις drones στην Ουκρανία: Ζημιές και τραυματισμοί

Μια επίθεση με drones από τη Ρωσία προκάλεσε ζημιές και τραυματισμούς στην Ουκρανία, με τις αντιδράσεις και τις αντίποινες κινήσεις να αναμένονται. Οι πολεμικές ενέργειες συνεχίζονται σε ένα κλίμα επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ο Ομάρ Μαρμούς και η εντυπωσιακή εμφάνισή του με χατ τρικ

Ο Ομάρ Μαρμούς έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση με χατ τρικ και οδήγησε τη Μάντσεστερ Σίτι σε νίκη 4-0 στο ντέρμπι με τη Νιούκαστλ.

Μείωση Θανάτων και Αυξήσεις στην Ελλάδα: Στατιστικά Στοιχεία

Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, κατά τη διάρκεια των διαφόρων ετών.