Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους εγκαθιστά σήμερα στη Σαντορίνη διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
Η ερευνητική ομάδα συμμετέχει στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132, με στόχο την εξερεύνηση των υποθαλάσσιων ηφαιστειακών κέντρων της Σαντορίνης και την κατανόηση των γεωλογικών διεργασιών που συμβαίνουν εκεί.
Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για τη μέτρηση της μικροσεισμικότητας, τις μετακινήσεις του εδάφους και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Η επιλογή της περιοχής έγινε λόγω του ιστορικού ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων.
Η κ. Νομικού επισημαίνει τη σημασία της παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου και τη συνεχιζόμενη έρευνα για την ανάλυση των σεισμών και της σεισμικής δραστηριότητας.
Τα αποτελέσματα θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY για την περαιτέρω ανάλυση του ηφαιστείου του Κολούμπου.
Η κυρία Νομικού έχει ζητήσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ερευνητικού προγράμματος SANTORY από την Πολιτεία.