Με αγωνία παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τη σεισμική καταιγίδα που πλήττει τη Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες. Οι δονήσεις έχουν ενταθεί, με περίπου 10 σεισμούς να καταγράφονται κάθε ώρα, ενώ αρκετοί κάτοικοι και τουρίστες, οι οποίοι δεν έχουν εγκαταλείψει το νησί, πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.
Η ανησυχία έχει επεκταθεί και στην Τουρκία, όπου σεισμολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους παραλιακών περιοχών όπως η Αλικαρνασσός, η Μούγλα και το Αϊδίνιο να είναι σε ετοιμότητα για πιθανό τσουνάμι.
Μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή άλλων αξιωματούχων, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά υπό έλεγχο, με το μεγαλύτερο φόβο να αφορά σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ.
Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της συμμόρφωσης με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Έχουν κλείσει σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο, σύμφωνα με απόφαση των δημάρχων για λόγους ασφαλείας.
Οι τοπικές αρχές έχουν επανεξετάσει τα σχέδια εκκένωσης σε περιοχές που ενδέχεται να πληγούν από τσουνάμι, ενώ κλιμάκια διασωστών και γιατρών έχουν σπεύσει στο νησί για να ενισχύσουν τις προσπάθειες ανταπόκρισης.
Στα κοινωνικά δίκτυα, κάτοικοι παραλιακών περιοχών της Τουρκίας αναφέρουν υποχώρηση των υδάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του φαινομένου με τους σεισμούς στις Κυκλάδες.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προειδοποίησε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το τσουνάμι. Σημείωσε την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από τις ακτές σε περίπτωση υποχώρησης των υδάτων.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι πιθανός ισχυρός σεισμός μπορεί να επηρεάσει την περιοχή. Η ανησυχία είναι διάχυτη και στην Τουρκία, όπου οι πολίτες παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή.