Ο Τύρναβος, μια τοποθεσία με βαθιές ρίζες στην παράδοση και την ιστορία, έχει αποκτήσει φήμη λόγω δύο μοναδικών προϊόντων: το τσίπουρο και το κρασί. Αυτά τα προϊόντα, που παράγονται τοπικά, αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής, ενώ αποτελούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.Οι τοπικοί παραγωγοί, με την παράδοση και τη γνώση που κληρονομούν από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσω εξαιρετικών κρασιών και τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει για τα έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και τη φρουτώδη γεύση των κρασιών που παράγονται, ενώ η ποικιλία στηρίζει την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της περιοχής, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών οικογενειών που εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών.Η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, εξήγησε ότι η ποικιλία του Μοσχάτου είναι συνώνυμο της περιοχής, καθώς σχεδόν όλη η καλλιέργεια στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο. Τα κρασιά και το τσίπουρο με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ η ποικιλία Μοσχάτο συνδέεται με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου.Η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου εξήγησε ότι η παραγωγή του τσίπουρου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, προσθέτοντας αξία σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής. Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ιδρύθηκε το 1961 και σήμερα αριθμεί περίπου 500 μέλη που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα.Το τσίπουρο Τυρνάβου παράγεται σε διάφορες εκδοχές, κλασικές και καινοτόμες, καλύπτοντας διάφορες προτιμήσεις. Από την άλλη, τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο αποτελούν σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής, με τις γιορτές και τις εκδηλώσεις να προβάλλουν την φιλοξενία και την παράδοση του Τυρνάβου.