Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι παρά τις προκλήσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά, καθοδηγούμενη από την αλήθεια και τη δράση. Υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες και γρήγορες ενέργειες, λέγοντας ότι έργα που κανονικά θα απαιτούσαν χρόνο, τώρα πρέπει να ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα.
Η συνεδρίαση διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, χωρίς να γίνει καμία αναφορά στην υπόθεση των Τεμπών, καθώς οι υπουργοί επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Παρά την αυξημένη πίεση, ο πρωθυπουργός φαίνεται αισιόδοξος για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να βελτιώσει την κατάσταση, αν και η τρέχουσα περίοδος είναι ίσως η πιο δύσκολη από την αρχή της θητείας του το 2019.
Η πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO δείχνει ότι τα δημοσκοπικά οφέλη της κυβέρνησης έχουν εξανεμιστεί, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για στρατηγικές αλλαγές. Σίγουρα, η πίεση που δέχονται οι βουλευτές από την κοινωνία είναι έντονη και πολλοί ζητούν σαφείς απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι τεταμένη, με υπουργούς να εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον και να αναμένουν σημαντικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Ο ανασχηματισμός φαίνεται πλέον πιθανός, καθώς οι συνθήκες το επιβάλλουν, ενώ αλλαγές αναμένονται και στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραδοθεί στις προκλήσεις, απαντώντας στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Εν όψει προτάσεων μομφής, κάλεσε τα κόμματα να σκεφτούν τη στάση τους, ώστε να μην ενισχύουν τον λαϊκισμό και τον αντισυστημισμό στην κοινωνία.