Ο χημικός μηχανικός Ελευθέριος Βασιλειάδης εκφράζει την εκτίμησή του για τη Βόρεια Ελλάδα ως το πιο ελπιδοφόρο τμήμα της χώρας όσον αφορά την ύπαρξη κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών. Προβλέπει ότι έως το 2025 μπορεί να καταρτιστεί λίστα προτιμητέων επενδυτών για την εξόρυξη χαλκού, βολφραμίου, γραφίτη και άλλων ορυκτών σε περιοχές όπως οι Κιμμέρια Ξάνθης, οι Θέρμες Ξάνθης και η Δράμα.
Αναφέρεται επίσης στην ύπαρξη αντιμονίτη στο Νέο Καλλυντήρι Ροδόπης και τον Λαχανά Κιλκίς, με τον Διονύση Γκούτη να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της Ελλάδας ως πιθανής παραγωγού αντιμονίτη στην ΕΕ. Επίσης, αναφέρει την ύπαρξη ενδείξεων για σπάνιες γαίες στον ελληνικό Βορρά, που όμως συγκεντρώνονται σε περιοχές με ανθρωπογενή δραστηριότητα όπως ο τουρισμός, δυσκολεύοντας την εκμετάλλευσή τους.
Οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ουσιαστικά το κλειδί για την τεχνολογική ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση, χρησιμοποιούμενες σε ηλεκτρονικές συσκευές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυτοκίνητα, αεροδιαστημική και άλλους τομείς. Η ΕΕ έχει θέσει στόχους για την αυτάρκειά της σε κρίσιμες πρώτες ύλες μέχρι το 2030, με την Ελλάδα να έχει ήδη ενδιαφέρον από επενδυτές στον τομέα της εξόρυξης.
Οι διαδικασίες για την έρευνα και εκμετάλλευση κρίσιμων πρώτων υλών στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθούν, με τη δημιουργία “σημείων επαφής” για τη διευκόλυνση των επενδυτών. Η δημόσια αποδοχή είναι κρίσιμη για την επιτυχία των εξορυκτικών εγχειρημάτων, ενώ η συμμόρφωση με πρότυπα ποιότητας και προδιαγραφές αποτελεί απαίτηση.
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παραγωγό κρίσιμων πρώτων υλών στην ΕΕ, αν αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο με βιώσιμο τρόπο. Η εξόρυξη απαιτεί την τήρηση όλων των απαραίτητων προδιαγραφών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της εργασίας, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνητρο.