29 χρόνια από την κρίση των Ιμίων: Αφιέρωμα στα γεγονότα

Σήμερα, συμπληρώνονται 29 χρόνια από τα γεγονότα της κρίσης των Ιμίων, τα οποία ξεκίνησαν από την προσάραξη τουρκικού πλοίου στις βραχονησίδες της περιοχής, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Η «κρίση των Ιμίων» υπήρξε η αφετηρία μιας σειράς επεκτατικών ενεργειών από το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο, με την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, η οποία συνεχίζεται με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεκάδων ελληνικών νησιών και νησίδων.

Η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική επεκτατικότητα οδήγησε στην ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων, με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι προμήθειες των Rafale και Belharra, καθώς και η πρόσφατη αναδιοργάνωση των ΕΔ υπό την απειλή από την Τουρκία.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν το τουρκικό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει κοντά στην Ανατολική Ίμια, εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Παρά την ελληνική παρέμβαση, η Τουρκία αρνείται τη βοήθεια, ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή. Στις 29 Δεκεμβρίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά 11 ημέρες μετά, επικαλούμενη διεθνείς συμφωνίες.

Η κατάσταση κλιμακώνεται, όταν ο τότε Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, υψώνει την ελληνική σημαία στη Μικρή Ίμια. Η αντίδραση της Τουρκίας έρχεται με την αποστολή Τούρκων δημοσιογράφων που υψώνουν την τουρκική σημαία στην ελληνική βραχονησίδα. Η ελληνική αντίδραση περιλαμβάνει την υποστολή της τουρκικής σημαίας από ελληνικό περιπολικό και τη φύλαξη της ελληνικής σημαίας από βατραχάνθρωπους.

Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ενώ η Τουρκάλα πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ ανακοινώνει ότι η ελληνική σημαία θα απομακρυνθεί. Στις 31 Ιανουαρίου 1996, Έλληνες πιλότοι χάνουν τη ζωή τους σε πτώση ελικοπτέρου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ οδηγεί σε αποκλιμάκωση της κρίσης, με την αποχώρηση των στρατευμάτων και των σημαιών από τα Ίμια. Παρά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, η Τουρκία θριαμβολογεί για την επιτυχία της.

Τα Ιμίων παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα κυριαρχίας, καθώς η ελληνική κυριαρχία έχει αναγνωριστεί διεθνώς από το 1947, όταν οι νήσοι της Δωδεκανήσου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Επιτυχής μεταμόσχευση νεφρών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση νεφρών στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με τον 37χρονο λήπτη να νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας. Ο δωρητής, ένας 3χρονος, έδωσε την απόφαση για δωρεά οργάνων μετά από τραγικό συμβάν.

Έκρηξη σε ATM στη Νέα Φιλαδέλφεια

Έκρηξη σε ATM στη Νέα Φιλαδέλφεια τα ξημερώματα, με την ΕΛΑΣ να εξετάζει τα αίτια του περιστατικού.

Πρώτες πληροφορίες από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη

Ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες και τις εκρήξεις που ακολούθησαν.

Η Σαντορίνη του 1956: Η μαρτυρία μιας επιζήσασας

Μια συγκλονιστική μαρτυρία από τη Σαντορίνη του 1956, όπου μια επιζήσασα μοιράζεται τις αναμνήσεις της από τον μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε το νησί.