Σήμερα, συμπληρώνονται 29 χρόνια από τα γεγονότα της κρίσης των Ιμίων, τα οποία ξεκίνησαν από την προσάραξη τουρκικού πλοίου στις βραχονησίδες της περιοχής, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.
Η «κρίση των Ιμίων» υπήρξε η αφετηρία μιας σειράς επεκτατικών ενεργειών από το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο, με την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, η οποία συνεχίζεται με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας δεκάδων ελληνικών νησιών και νησίδων.
Η αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική επεκτατικότητα οδήγησε στην ενίσχυση του οπλοστασίου των Ενόπλων Δυνάμεων, με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι προμήθειες των Rafale και Belharra, καθώς και η πρόσφατη αναδιοργάνωση των ΕΔ υπό την απειλή από την Τουρκία.
Τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν το τουρκικό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει κοντά στην Ανατολική Ίμια, εκπέμποντας σήμα κινδύνου. Παρά την ελληνική παρέμβαση, η Τουρκία αρνείται τη βοήθεια, ισχυριζόμενη ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή. Στις 29 Δεκεμβρίου, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά 11 ημέρες μετά, επικαλούμενη διεθνείς συμφωνίες.
Η κατάσταση κλιμακώνεται, όταν ο τότε Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, υψώνει την ελληνική σημαία στη Μικρή Ίμια. Η αντίδραση της Τουρκίας έρχεται με την αποστολή Τούρκων δημοσιογράφων που υψώνουν την τουρκική σημαία στην ελληνική βραχονησίδα. Η ελληνική αντίδραση περιλαμβάνει την υποστολή της τουρκικής σημαίας από ελληνικό περιπολικό και τη φύλαξη της ελληνικής σημαίας από βατραχάνθρωπους.
Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ενώ η Τουρκάλα πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ ανακοινώνει ότι η ελληνική σημαία θα απομακρυνθεί. Στις 31 Ιανουαρίου 1996, Έλληνες πιλότοι χάνουν τη ζωή τους σε πτώση ελικοπτέρου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ οδηγεί σε αποκλιμάκωση της κρίσης, με την αποχώρηση των στρατευμάτων και των σημαιών από τα Ίμια. Παρά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, η Τουρκία θριαμβολογεί για την επιτυχία της.
Τα Ιμίων παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα κυριαρχίας, καθώς η ελληνική κυριαρχία έχει αναγνωριστεί διεθνώς από το 1947, όταν οι νήσοι της Δωδεκανήσου παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.