Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη

Η πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha αποτέλεσε σημείο καμπής στην προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών. Μετά τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα για την εμπορική αμαξοστοιχία και τις μαζικές διαδηλώσεις της Κυριακής, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναθεώρηση της στρατηγικής του.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το φορτίο της αμαξοστοιχίας που προκάλεσε την πυρκαγιά, απομακρύνοντας την αρχική ενημέρωση που είχε λάβει από τις αρμόδιες αρχές. Υπογράμμισε ότι αν αποδειχθεί ότι το φορτίο ήταν διαφορετικό από αυτό που είχε δηλωθεί, η Hellenic Train θα είναι υπόλογη απέναντι στο κράτος και στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να μάθει την αλήθεια για το φορτίο, αφήνοντας τις απαντήσεις στην δικαιοσύνη. Ο ρόλος της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι κεντρικός και επανειλημμένα αναφέρθηκε στην έρευνα του εφέτη ανακριτή, κ. Μπακαΐμη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Αναφορικά με τον επιχειρησιακό χειρισμό της πυρκαγιάς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν γρήγορες και προσανατολισμένες στην ανεύρεση των θυμάτων, επιμένοντας ότι οι αρχές δεν κινήθηκαν με γνώμονα τη συγκάλυψη.

Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την Εξεταστική Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν η καλύτερη στιγμή και ότι δεν παρουσιάστηκαν οι μάρτυρες και στοιχεία που ζητούσαν οι αντιπολιτευόμενοι και οι συγγενείς των θυμάτων. Ωστόσο, επανέφερε την προσοχή στη δικαιοσύνη, διαβεβαιώνοντας ότι όλοι οι μάρτυρες θα καταθέσουν στο δικαστήριο.

Αν και η κυβέρνηση δέχεται πολιτική πίεση, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής εφόσον η δικαιοσύνη καταλήξει σε ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών. Η ΝΔ είχε απορρίψει παρόμοιο αίτημα στο παρελθόν, αλλά ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα αρνηθεί την Προανακριτική αν υπάρξουν στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ότι δεν υποτίμησε τη δυναμική των κινητοποιήσεων για τα Τέμπη και τόνισε την ανάγκη σεβασμού προς τους συγγενείς των θυμάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σκύβω το κεφάλι στην κ. Καρυστιανού», στέλνοντας μήνυμα στους συνεργάτες του για την απαραίτητη ευαισθησία στο ζήτημα.

Με τη νέα στρατηγική του, ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει έναν δύσκολο Φεβρουάριο, καθώς εκκρεμούν πορίσματα για την πυρκαγιά και τη σύγκρουση, ενώ πλησιάζει και η δεύτερη επέτειος της τραγωδίας. Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ανασχηματισμού, υποδεικνύοντας ότι τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι πιο κοντά απ’ ότι αρχικά φαινόταν.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ουκρανία: Ζελένσκι κατηγορεί Ρωσία για επιθέσεις παρά την κατάπαυση του πυρός

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για επιθέσεις παρά την κατάπαυση του πυρός, ενώ προτείνει παράταση της κατάπαυσης για 30 ημέρες μετά το Πάσχα.

Ανάλυση: Αύξηση κίνησης στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου εν όψει του καλοκαιριού

Η κίνηση στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου αυξάνεται ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, με σταθερή αύξηση των πτήσεων από και προς το εξωτερικό. Ο αερολιμενάρχης προβλέπει ότι ο τουρισμός θα διατηρήσει υψηλά επίπεδα και φέτος, με προοπτική μικρής αύξησης σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Η αιφνιδιαστική εκεχειρία του Πούτιν και οι συνέπειές της

Η αιφνιδιαστική εκεχειρία του Πούτιν προκαλεί ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας και τις συνέπειες στην ειρηνική διαδικασία στην Ουκρανία.

Πολιτικές εξελίξεις και κοινωνικές παροχές: Το μεγάλο παζάρι της ΔΕΘ

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εξαγγελίες στην ΔΕΘ, με επίκεντρο τις κοινωνικές παροχές και τις φορολογικές ελαφρύνσεις, σε ένα πολιτικό σκηνικό γεμάτο προκλήσεις.