Μια ερευνητική ομάδα, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων, ανακάλυψε την παλαιότερη καταγεγραμμένη ανθρωπογενή ρύπανση από μόλυβδο στα Τενάγη Φιλίππων πριν από περίπου 5.200 χρόνια. Επίσης, εντόπισαν την πρώτη μεγάλης κλίμακας θαλάσσια ρύπανση από μόλυβδο κατά την αρχαιότητα στο Αιγαίο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό “Communications Earth & Environment” αναδεικνύοντας το οικολογικό αποτύπωμα των αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών πολιτισμών.
Η ερευνητική ομάδα επικεφαλής από τον Έλληνα ερευνητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, δρ. Ανδρέα Κουτσοδενδρή, εστίασε το ενδιαφέρον της στην περιοχή του Αιγαίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιοχής όπου δημιουργήθηκαν μερικοί από τους πρώτους αρχαίους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τη χημική σύσταση και τη γύρη φυτών σε πυρήνες θαλάσσιων ιζημάτων αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις των κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών στον αιγαιακό χώρο σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν την παλαιότερη ανθρωπογενή ρύπανση από μόλυβδο πριν από 5.200 χρόνια στα Τενάγη Φιλίππων, καθώς και την πρώτη μεγάλης κλίμακας θαλάσσια ρύπανση από μόλυβδο κατά την αρχαιότητα. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα.
Με τη βοήθεια της γύρης, οι επιστήμονες ανασύνθεσαν την ανάπτυξη της βλάστησης στον αιγαιακό χώρο, αποκαλύπτοντας τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.
Επόμενο “στοίχημα” της ερευνητικής ομάδας είναι να μελετήσει τη διαφορετική γεωχημική υπογραφή του μολύβδου για να εντοπίσει την προέλευση της ρύπανσης και να αναδείξει την εξέλιξη των οικονομικών κέντρων της αρχαιότητας.