Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές και τους γονείς μετά τον θάνατο ενός 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα, ο οποίος υπέκυψε λόγω μηνιγγίτιδας. Η ταχύτατη εξέλιξη της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου έχει σοκάρει την κοινή γνώμη και επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού, ειδικά για την οροομάδα Β, που πλήττει κυρίως φοιτητές.
Η Πάτρα έχει γίνει το επίκεντρο της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, με προηγούμενα περιστατικά που περιλάμβαναν σοβαρές περιπτώσεις φοιτητών. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση, παρέχοντας προληπτική χημειοπροφύλαξη σε στενές επαφές των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ του πρόσφατου θανάτου και προηγούμενων περιστατικών, αν και η ιατρική κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση στην περιοχή.
Ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Μάρκος Μαραγκός, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος της νόσου είναι υψηλός κατά την περίοδο “peak” της εποχικής γρίπης, δηλαδή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η ταχεία επιδείνωση της υγείας του 20χρονου φοιτητή, που οδηγήθηκε σε διασωλήνωση και ΜΕΘ, εκθέτει την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται σε βρέφη και νεαρούς ενήλικες. Περίπου το 5-10% των περιστατικών μπορεί να καταλήξει σε θάνατο, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες.
Η ανησυχία γύρω από τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι αυξημένη, καθώς πολλά από αυτά μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Ο υψηλός πυρετός και το αιμορραγικό εξάνθημα είναι σημάδια που απαιτούν άμεση προσοχή, ιδιαίτερα από γονείς και φοιτητές.