Ανοιχτή συνεδρίαση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο Παλαιστινιακό ζήτημα και την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας.
Η Αλγερία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε συνέχεια της εφαρμογής της ισραηλινής νομοθεσίας που απαγορεύει τη λειτουργία της UNRWA και τίθεται σε ισχύ στις 30 Ιανουαρίου 2025.
Ο επικεφαλής της UNRWA, Φίλιπ Λαζαρίνι, είχε κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες εάν οι νόμοι αυτοί εφαρμοστούν πλήρως, τονίζοντας τους κινδύνους για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την UNRWA και τόνισαν τον κρίσιμο ρόλο της.
Ο κ. Λαζαρίνι είπε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι σε δύο ημέρες, οι επιχειρήσεις της UNRWA στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη θα παραλύσουν, καθώς θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία της ισραηλινής Κνεσέτ.
Η Ελλάδα επανέλαβε την αταλάντευτη υποστήριξή της προς τη Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA), καθώς ο οργανισμός συνεχίζει το ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικό του έργο στη Γάζα, εν μέσω συνεχιζόμενης καταστροφής και δυστυχίας.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τις συνεχιζόμενες δυσκολίες στη Γάζα και τόνισε τον αναντικατάστατο ρόλο της UNRWA.
Ο κ. Σέκερης καλωσόρισε τη πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας, χαρακτηρίζοντάς την ως μοναδική ευκαιρία για «να αντικατασταθεί η απελπισία με ελπίδα».
Η Ελλάδα ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει τη δέσμευση της στην υποστήριξη του οργανισμού, τονίζοντας ότι η UNRWA έχει τη «δύναμη να προσφέρει στο παρόν» προστατεύοντας τα βασικά δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, στη Γάζα.
Ο κ. Σέκερης υπογράμμισε ότι η «η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την περιοχή είναι να χαραχθεί ένας πολιτικός ορίζοντας για μια λύση δύο κρατών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Ισραήλ να ζει με ειρήνη και ασφάλεια”.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ντάννυ Ντανόν, μίλησε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζοντας ότι «εντός 48 ωρών, το κράτος του Ισραήλ θα σταματήσει τη συνεργασία του με την UNRWA”.
“Η UNRWA πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της και να εκκενώσει όλες τις εγκαταστάσεις της στην Ιερουσαλήμ” ανέφερε.
Ο κ. Ντανόν διευκρίνισε ότι «η νομοθεσία απαγορεύει στην UNRWA να λειτουργεί εντός του κυρίαρχου εδάφους του κράτους του Ισραήλ και απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των ισραηλινών αρχών και της UNRWA. Επιπλέον, απαγορεύεται στην οργάνωση να διατηρεί οποιοδήποτε γραφείο αντιπροσώπευσης, υπηρεσία ή δραστηριότητα στα εδάφη μας. Το Ισραήλ θα τερματίσει κάθε συνεργασία, επικοινωνία ή επαφή με την UNRWA ή οποιονδήποτε ενεργεί για λογαριασμό της».
“Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από χρόνια καλόπιστων προσπαθειών για να σας αναγκάσουμε να δράσετε κατά της διείσδυσης της Χαμάς στην UNRWA. Η απόφαση αντανακλά επίσης μια ζοφερή πραγματικότητα: ότι η UNRWA έχει αποτύχει ηθικά και επαγγελματικά και έχει βλάψει ανθρώπους που υποτίθεται ότι θα λάμβαναν την απαραίτητη υποστήριξη» τόνισε ο κ. Ντανόν.