Επιτάχυνση του σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή της ηλεκτροδότησης στα ελληνικά λιμάνια

Επτά μελέτες για τον εξηλεκτρισμό των πλοίων κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού στα λιμάνια Πειραιά, Ηγουμενίτσας, Ραφήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Λαυρίου και Ηρακλείου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αποτελούν τη βάση για την επιτάχυνση του σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή της ηλεκτροδότησης από ξηράς (cold ironing) στα ελληνικά λιμάνια.Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Αναστάσιος Μάνος, μιλώντας στο συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2025 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, επισημαίνοντας – σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση – τη δέσμευση του ΔΕΔΔΗΕ να πρωτοστατήσει στο εγχείρημα το οποίο, όπως είπε, θα μειώσει τις εκπομπές και θα ενισχύσει τις υποδομές της χώρας. Ανέφερε επιπλέον ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη την καταρχήν έγκριση των Υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η Ελλάδα έως το 2030, θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τα ελλιμενισμένα πλοία, στα λιμάνια που περιλαμβάνονται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Το σκεπτικό είναι ότι λαμβάνοντας υπόψη πως η ηλεκτρική ενέργεια στην ξηρά μπορεί να προέρχεται από πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας όπως οι ΑΠΕ, η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των πλοίων κατά τον ελλιμενισμό τους, με διασύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο μέσω των κατάλληλων υποδομών και η παύση λειτουργίας των μηχανών τους, θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για ελαχιστοποίηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων και των αστικών ζωνών που τα περιβάλλουν.Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για όλα τα λιμάνια του κύριου και του συμπληρωματικού δικτύου το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτά, εκτός από τα 7 λιμάνια για τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί μελέτες, περιλαμβάνονται επιπλέον τα λιμάνια Πάτρας, Ελευσίνας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κατακόλου, Κέρκυρας, Κυλλήνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Νάξου, Πάρου, Ρόδου, Σαντορίνης, Σκύρου, Σύρου, Χαλκίδας, Χανίων και Χίου.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ο Αθλητισμός ως Μοναδικός Δεσμός – Συζήτηση για το Νέο Νομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την ενίσχυση του αθλητισμού, με έμφαση στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και του ντόπινγκ.

Νέα σεισμική δόνηση στην Ελλάδα – Τελευταίες εξελίξεις

Τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις στην Ελλάδα, με νέα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων.

Αποκαλύφθηκε το πρώτο τρέιλερ για τη νέα ταινία Fantastic Four: First Steps

Η Marvel παρουσίασε το πρώτο τρέιλερ για την ταινία "The Fantastic Four: First Steps", που αναδεικνύει τη ζωή των ηρώων πριν και μετά την απόκτηση των δυνάμεών τους, με εντυπωσιακές ερμηνείες από τους ηθοποιούς Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Joseph Quinn και Ebon Moss-Bachrach.

Τραγωδία στα Τέμπη: Η Δικαιοσύνη στο επίκεντρο των ερευνών

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της ανάκρισης για την τραγωδία στα Τέμπη, τονίζοντας τη σημασία της Δικαιοσύνης και απορρίπτοντας τις αβάσιμες υποθέσεις συγκάλυψης από την κυβέρνηση.