Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 20χρονου φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών από μηνιγγίτιδα, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε την αναβολή της εξεταστικής, ενώ έχουν ήδη γίνει έλεγχοι στις στενές επαφές του θύματος και έχει χορηγηθεί προληπτική χημειοπροφύλαξη στους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύμανση στους χώρους της Σχολής όπου φοιτούσε.
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους γονείς και επαναφέρει στο προσκήνιο την επικινδυνότητα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β. Θυμίζουμε ότι πέρυσι, είχε σημειωθεί παρόμοιο περιστατικό με 20χρονη φοιτήτρια στην ίδια πόλη, η οποία υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό λόγω σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο. Επιπλέον, το Δεκέμβριο του 2024, μια 16χρονη από την Πάτρα είχε χάσει τη ζωή της από μηνιγγίτιδα.
Η διαδικασία ταυτοποίησης της οροομάδας της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου του 20χρονου είναι σε εξέλιξη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι πιθανόν πρόκειται για μηνιγγίτιδα Β. Σημειώνεται ότι το 90% των περιστατικών μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα είναι της οροομάδας Β. Φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί οκτώ περιστατικά, πέντε εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί ως οροομάδα Β.
Από το 2014 έως το 2023, στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί συνολικά 131 περιστατικά διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οροομάδα Β σε παιδιά και βρέφη, με τη μεγαλύτερη επίπτωση να παρατηρείται σε βρέφη κάτω του ενός έτους. Περίπου 9 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε παιδιά και βρέφη λόγω αυτής της νόσου.
Ο θάνατος του 20χρονου θεωρείται μεμονωμένο περιστατικό, αλλά οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση για τυχόν συρροή κρουσμάτων, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί άλλα περιστατικά που να σχετίζονται με αυτόν. Η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε την αποζημίωση του εμβολίου για βρέφη.
Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από διάφορους παθογόνους παράγοντες, κυρίως βακτήρια, με τον μηνιγγιτιδόκοκκο να είναι η κύρια αιτία των βακτηριακών λοιμώξεων. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις μηνιγγίτιδας παγκοσμίως, με 135.000 θανάτους. Η άμεση επαφή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της νόσου, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας.