Το Πεντάγωνο έστειλε χθες τρία σαφή και ηχηρά μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω ενός νέου κύματος Έκτακτων Κρίσεων. Αυτή η διαδικασία κατέληξε σε μείωση 793 ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών από όλους τους κλάδους.
Αυτή η δεύτερη άσκηση εξορθολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ακολούθησε τις αποστρατείες του Ιανουαρίου, δείχνει την ταχεία υλοποίηση του σχεδιασμού για τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία έχει εγκριθεί από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα των Έκτακτων Κρίσεων, αποκαλύπτεται η αποφασιστικότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, να προχωρήσει σε μια ολιστική μεταρρύθμιση, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό και την αποφυγή του «υδροκεφαλισμού» στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο αριθμός των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια ανέρχεται σε 793, γεγονός που υποδηλώνει την πολιτική βούληση να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανεξαρτήτως της υφιστάμενης ιεραρχίας. Συγκεκριμένα:
- Μείωση κατά 36 Ταξιάρχων Στρατού Ξηράς
- Μείωση κατά 5 Αρχιπλοιάρχων ΠΝ
- Μείωση κατά 7 Ταξιάρχων Πολεμικής Αεροπορίας
- Μείωση κατά 369 Συνταγματαρχών
- Μείωση κατά 191 Πλοιάρχων ΠΝ
- Μείωση κατά 185 Σμηνάρχων
Αυτές οι αλλαγές αποδεικνύουν την προσπάθεια του υπουργείου να εξορθολογίσει την ιεραρχία και να μειώσει τις παθογένειες που υπήρχαν στο σύστημα, όπου αξιωματικοί με υψηλά προσόντα δεν προάγονταν λόγω των περιορισμών στην εξέλιξή τους.
Επιπλέον, η διαδικασία αυτή έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ισονομίας, καθότι οι αξιωματικοί εκτός οργανικών θέσεων αξιολογήθηκαν χωρίς εξαιρέσεις, καταρρίπτοντας την αίσθηση της συντήρησης πολλαπλών ταχυτήτων μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέλος, οι Έκτακτες Κρίσεις δρομολογούν αλλαγές που σχετίζονται με το νέο μισθολόγιο και το σύστημα μεταθέσεων, στοχεύοντας στην προσαρμογή στις σύγχρονες προκλήσεις και το αυξανόμενο κόστος ζωής, με σκοπό την προσέλκυση νέων στελεχών.