Με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και με την συμμετοχή όλων των υπολοίπων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την “Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος”.
Οι ανησυχίες της Αντιπολίτευσης εστιάστηκαν κυρίως στην ικανότητα του ΕΣΥ να υποστηρίξει αποτελεσματικά το νέο σχέδιο, καθώς υπογραμμίστηκε ότι “είναι ανεπαρκές τόσο σε δομές όσο και σε προσωπικό”.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως “ένα ακόμα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας”.
Ο Υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αντιμετώπισε τις αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης, διαβεβαιώνοντας ότι “το ΕΚΑΒ μπορεί να υποστηρίξει τη νέα πρωτοβουλία” και υπογραμμίζοντας ότι “έως το 2025 θα ενισχυθεί ο στόλος του με την προσθήκη 250 νέων ασθενοφόρων”.
Ταυτόχρονα, απέρριψε τις κατηγορίες για υποστελέχωση του ΕΣΥ από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δηλώνοντας ότι “συνολικά το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί, τόσο μόνιμο όσο και επικουρικό, είναι περισσότερο από το 2019. Δεν υπάρχει έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τα δημόσια νοσοκομεία είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του”.
Ο Υπουργός Υγείας κατέληξε λέγοντας: “Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν έστω και έναν περισσότερο σε οποιαδήποτε κατηγορία. Σε όλες τις κατηγορίες είμαστε περισσότεροι. Αυτό δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά δείχνει ότι το προσωπικό είναι αυξημένο. Δεν έχουμε ισορροπία σε αυτή την αύξηση. Υπάρχουν νοσοκομεία, κυρίως στην επαρχία, όπως το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζουν έλλειψη αναισθησιολόγων και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε. Δεν αρνούμαι τα προβλήματα, αλλά από εκεί μέχρι να αδειάσουν τα νοσοκομεία από γιατρούς υπάρχει μεγάλη απόσταση”.