Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου συνεχίζεται η διαδικασία αναδιοργάνωσης με στρατηγικό στόχο τον ταχύ εξορθολογισμό τους. Το δεύτερο κύμα Έκτακτων Κρίσεων, που ζητήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, φέρνει επιπλέον αλλαγές.
Η ανάγκη για την επίλυση χρόνιων παθογενειών και η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι επιτακτική. Έτσι, ο αριθμός των ανώτερων στελεχών που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στα νέα κριτήρια του Πενταγώνου είναι εντυπωσιακός.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά τις Έκτακτες Κρίσεις ανώτατων αξιωματικών στις 10/1/2025, προκύπτουν σημαντικές μειώσεις σε διάφορες κατηγορίες αξιωματικών. Συγκεκριμένα:
- Περιορίστηκαν κατά 36 οι Ταξίαρχοι Στρατού Ξηράς.
- Μειώθηκαν κατά 5 οι Αρχιπλοίαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού.
- Καταγράφηκαν 7 λιγότεροι Ταξίαρχοι της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Οι Συνταγματάρχες μειώθηκαν κατά 369.
- Ο αριθμός των Πλοιάρχων του Πολεμικού Ναυτικού περιορίστηκε κατά 191.
- Μειώθηκαν κατά 185 οι Σμηνάρχοι.
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Συνταγματάρχες που υπηρετούσαν στον Στρατό Ξηράς πριν από τις τελευταίες κρίσεις ήταν τριπλάσιοι σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα η μείωση να φτάσει περίπου το 25%.
Εξίσου ενδεικτικό των χρόνιων παθογενειών είναι το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό διέθετε 600 Πλοιάρχους για 25 πλοία που δικαιολογούν τον βαθμό Κυβερνήτη.
Η αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι τυχαία σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ενδυνάμωσης της στρατηγικής ισχύος, καθώς οι εξελίξεις στο εξωτερικό απαιτούν άμεση ανταπόκριση και αποτελεσματικότητα από τους ανώτερους αξιωματικούς, όπως αποτυπώνεται στη Νέα Δομή.