Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για νέα θητεία συντελεί σε μια κρίσιμη καμπή στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα. Η αβεβαιότητα σχετικά με την επικείμενη σχέση Τραμπ-Ερντογάν καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των εξελίξεων στην περιοχή.
Παρά την προβαλλόμενη καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την επιθυμία της Τουρκίας να καθιερωθεί ως ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, γεγονός που συγκρούεται με τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων, όπως το Ισραήλ. Μια πιθανή συνεργασία Τραμπ και Ερντογάν μπορεί να εντείνει τον αναθεωρητισμό και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.
Η Αθήνα, προς το παρόν, δεν έχει ισχυρή πρόσβαση στον Λευκό Οίκο, γεγονός που οφείλεται στη σύνθετη πολιτική κατάσταση στην Ουάσινγκτον. Η Ελλάδα προβάλλει τον ρόλο της ως σταθεροποιητής στην περιοχή και υπογραμμίζει τη σημασία του δεσμού της με το Ισραήλ, που απολαμβάνει την υποστήριξη του Τραμπ. Το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσινγκτον αποτελεί επίσης σημαντικό σύμμαχο για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις πρώτες ενδείξεις από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, εν αναμονή των εξελίξεων. Οι συγκρούσεις που ενδέχεται να προκύψουν εντός της αμερικανικής διοίκησης μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να παραμείνει κάτω από το ραντάρ της νέας κυβέρνησης, χωρίς να εμπλακεί σε άμεσες αντιπαραθέσεις.
Αναφορικά με την Τουρκία, η Αθήνα εκτιμά ότι ο Ερντογάν προσανατολίζεται στην αποκατάσταση των σχέσεών του με την Ουάσινγκτον, προσπαθώντας να εναρμονίσει τις φιλοδοξίες του με την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη ενδέχεται να προσκρούσει σε άλλα περιφερειακά συμφέροντα και να προκαλέσει καχυποψία από τις αραβικές χώρες του Κόλπου.
Η Τουρκία αναζητά ρόλο στην αναδυόμενη νέα τάξη πραγμάτων στην περιοχή, περιορίζοντας τη διάθεση να επιλύσει τις Ελληνοτουρκικές διαφορές. Η Αθήνα θεωρεί ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να διατηρηθούν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο, ώστε να μην προκαλέσει την προσοχή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Στο τρέχον πλαίσιο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμένεται να προγραμματιστεί για το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, μετά την άτυπη πολυμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό, που έχει προγραμματιστεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Ελβετία.
Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι η έλλειψη προόδου στα Ελληνοτουρκικά, λόγω της Τουρκικής επιμονής στις διεκδικήσεις της, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, εφόσον προηγηθεί σημαντική συνάντηση στην Άγκυρα.