Σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας, η αιολική ισχύς που συνδέθηκε στο δίκτυο το 2024 έφθασε στα 5.355 MW. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς συνδέθηκαν 39 νέες ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 125,5 MW, με επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Η ανοδική πορεία της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2024, αλλά παραμένει θετική. Οι λόγοι που επηρέασαν αυτήν την εξέλιξη περιλαμβάνουν την προηγούμενη έντονη ανάπτυξη του 2023 και την αναμενόμενη αύξηση του 2025 λόγω νέων επενδύσεων. Ωστόσο, η υστέρηση του 2024 μπορεί να αποδοθεί και σε γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις στην αδειοδότηση.
Κατά το τέλος του 2024, υπό κατασκευή ή εγκατάσταση ήταν πάνω από 1,1 GW νέων αιολικών πάρκων, με τη συνολική αιολική ισχύ να υπερβαίνει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η Στερεά Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά στις αιολικές εγκαταστάσεις, ακολουθούμενη από την Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
Στον τομέα των επιχειρηματικών ομίλων, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η ΜORE, η Iberdrola Rokas, η Principia και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατατάσσονται στο Top-5 με τις μεγαλύτερες αιολικές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, η Vestas είναι ο κύριος προμηθευτής στην Ελλάδα, ακολουθούμενη από την Enercon, την Siemens Gamesa, την Nordex και την GE Renewable Energy.
Τέλος, η ωριαία διείσδυση της αιολικής ενέργειας στο εθνικό σύστημα κατέγραψε ρεκόρ το 2024, με συνολικές ώρες όπου η αιολική ισχύς υπερκάλυπτε σημαντικό ποσοστό της ζήτησης ενέργειας.