Λουκασένκο: Επανεκλογή και πυρηνική ομπρέλα για τη Λευκορωσία

Η συνέντευξη Τύπου του προεδρεύοντος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, την Κυριακή, έγινε σε ένα κλίμα πλήρους ελέγχου, καθώς οι εκλογές για τις οποίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τις κερδίσει, έχουν καταπνίξει κάθε αντιπολίτευση στη χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κρατικής τηλεόρασης, ο Λουκασένκο επανεκλέγεται με ποσοστό 87,6% για έβδομη φορά, ενώ η συμμετοχή ανήλθε στο 81,5%, με δικαίωμα ψήφου σε 6,9 εκατομμύρια πολίτες. Οι αντίπαλοί του, αν και υπήρξαν τρεις, θεωρούνται περισσότερο προσχηματικοί.

Η εξόριστη αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «φάρσα». Στην ίδια συνέντευξη, ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια «πυρηνική ομπρέλα» που θα προστατεύει τη χώρα του, ενώ απείλησε τη Δύση με πυρηνικό χτύπημα. Σχολίασε επίσης τον Έλον Μασκ, υποστηρίζοντας ότι ο χαιρετισμός του κατά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ είχε ναζιστικές αποχρώσεις.

Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι η Λευκορωσία χρειάζεται το ρωσικό πυραυλικό σύστημα Oreshnik, το οποίο θεωρεί επαρκές για την ασφάλεια της χώρας. Εξήγησε ότι σε περίπτωση ανάγκης, η Λευκορωσία θα προμηθευτεί το σύστημα από τη Ρωσία, και ότι αυτό θα αναπτυχθεί στη χώρα μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του στη Ρωσία.

Τέλος, ο Λουκασένκο προειδοποίησε για την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ανάπτυξή τους θα προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Λευκορωσίας.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Σημαντικές νίκες στη Serie A με ΜακΤόμινεϊ και Διαό

Σημαντικές νίκες σημειώθηκαν στη Serie A με το γκολ του ΜακΤόμινεϊ και τα δύο γκολ του Διαό, ενώ η La Liga βρίσκεται σε αγωνία με την κορυφή της πίνακα.

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία: Αντιφάσεις και Συγκρούσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος καταγγέλλει συνεχείς επιθέσεις.

Μήνυμα Πάσχας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Αναλυτικό μήνυμα για το Πάσχα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με αναφορές στη Σύνοδο της Νικαίας και τη σημασία της Ανάστασης.

Αναστάσιμες Ακολουθίες σε Καθεδρικό Ναό και Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα τελέστηκαν οι Αναστάσιμες Ακολουθίες με πλήθος πιστών και παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της πολιτείας.