Με την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά από εκτελεστικά διατάγματα. Οι πιο σημαντικές κινήσεις περιλαμβάνουν την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτές οι αποφάσεις έρχονται ως απάντηση στις προεκλογικές υποσχέσεις του και ικανοποιούν τους οπαδούς του κινήματος MAGA.
Η ταχύτητα με την οποία ο νέος πρόεδρος προχωρά σε αυτές τις αλλαγές ερμηνεύεται ως στρατηγική για την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, με στόχο κυρίως την Κίνα. Η αποχώρηση από διεθνείς συμφωνίες και οργανισμούς υποδηλώνει μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και πόρους στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο τοπίο.
Ο Τραμπ, στην προσπάθειά του να ανατρέψει την πολυετή συμμετοχή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επικαλείται την ανισοκατανομή των οικονομικών βαρών. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του ΠΟΥ, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της συμμετοχής τους στον οργανισμό. Ο καθηγητής νομικής Lawrence Gostin υπογράμμισε ότι, ενώ τα σύνορα μπορεί να κλείσουν για τους μετανάστες, τα μικρόβια δεν αναγνωρίζουν σύνορα.
Οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα είναι έντονες, με πρώην πρωθυπουργούς και οργανώσεις να επισημαίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ. Ο Γκόρντον Μπράουν τόνισε ότι οι ΗΠΑ καλύπτουν σχεδόν το 18% της χρηματοδότησης του οργανισμού, προειδοποιώντας για την πιθανότητα επόμενης πανδημίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν επιφυλακτικότητα σχετικά με την επένδυση σε νέες περιοχές, όπως η Αλάσκα, λόγω επιχειρηματικών ρίσκων. Η αισιοδοξία του Τραμπ για την ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ίδρυμά του θα καλύψει τις οικονομικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού.