Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε χθες στην προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, κατά την επίσκεψή του στον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Bischwiller. Κατά την ομιλία του, ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ως “μία μεγάλη προσωπικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας”, αναγνωρίζοντας την μακρά, έμπονη και καρποφόρα διακονία του.
Στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επιτέλεσε σημαντικό έργο στην Αφρική ως Ιεραπόστολος, στην Αθήνα ως επιστημονικός και στην Αλβανία ως εκκλησιαστικός. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου του.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε την πολύχρονη και πολύπλευρη διακονία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σε διάφορους τομείς, όπως η ίδρυση εκκλησιών, ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων. Με την υποστήριξη καλών συνεργατών και την εμπιστοσύνη πολλών, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πραγματοποίησε σημαντικά έργα που αφήνουν ανεξίτηλο το ίχνος του στην Ορθοδοξία.