O υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Σικάγο, συμμετείχε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του HALC κ. Έντυ Ζεμενίδη που έλαβε χώρα στο “Chicago Council on Global Affairs”.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και ‘Αμυνας αλληλεπιδρά στη διεθνή σκηνή, ενώ δόθηκε έμφαση στο ρόλο του ΝΑΤΟ, στη συμμαχία με τις ΗΠΑ και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίστηκε επίσης η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής άμυνας με σκοπό να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. «Πρέπει να αναμορφώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας.
Μπήκαμε στο πρόγραμμα F-35 και είμαστε περήφανοι.
Επειδή χρειαζόμαστε τα F-35. Είναι η επόμενη γενιά. Δεν είναι απλά ένα νεότερο μαχητικό.
Είναι μια πλατφόρμα. Είναι μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Έρχεται οι γαλλικές φρεγάτες. Είναι η πιο ικανή, με στρατηγικά όπλα” ανέφερε ο κ. Δένδιας.
O κ. Δένδιας υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες όπως το East Med Gas Forum, η Πρωτοβουλία των τριών Θαλασσών και η ενδυνάμωση των σχέσεων με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Ο υπουργός ‘Αμυνας αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από την Τουρκία αναφερόμενος στη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας όπως και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Υπογραμμίστηκε ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως συλλογικού αμυντικού οργανισμού και η στρατηγική συμβολή της Ελλάδας. “Είμαι πραγματικός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού ονείρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτου λεχθέντος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάποιους σχιζοφρενικούς κανόνες.
Από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή και πρέπει να δημιουργήσουμε πραγματικά μια αυτόνομη άμυνα, που θα μπορούσε να έχει τη δική της δύναμη για να προστατευθεί και να προστατεύει τους φίλους και τους συμμάχους της. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ λέει ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ξεκάθαρα ότι, υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες που δεν επιτρέπουν στις χώρες να ξοδεύουν για την άμυνα.
Για μένα, το να είμαι υπουργός ‘Αμυνας είναι ένας εφιάλτης. Παλεύω με τους αριθμούς κάθε μέρα. Και αν υπερβώ τα όρια, η χώρα μου τίθεται υπό επιτήρηση. Αυτή δεν μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στις σημερινές προκλήσεις” ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Έγινε αναφορά στην συμμαχία και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ με αποκορύφωμα την υπογραφή της Αναθεωρημένης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά και ότι τα πλεονεκτήματα της βάσης στην Αλεξανδρούπολη δείχνουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων.
Τονίστηκε επίσης η δημιουργία θόλου που θα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και θα την προστατεύει από υβριδικές απειλές. Ο υπουργός ‘Αμυνας αναφέρθηκε και στη σημασία της Ελλάδας ως κρίσιμος ενεργειακός κόμβος μέσω της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη και να λύσει το ενεργειακό ζήτημα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ο υπουργός ‘Αμυνας αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως στην Λωρίδα της Γάζας και στη συνεργασία με την Κύπρο που με την πρωτοβουλία Αμάλθεια διευκόλυνε την παράδοση τροφίμων και αγαθών.
Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές πτυχές της συνάντησης του υπουργού ‘Αμυνας Νίκου Δένδια με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του HALC κ. Έντυ Ζεμενίδη στο Σικάγο.