Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετά τα επόμενα βήματα στην αγορά ακινήτων, ύστερα από την ανακοίνωση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), ο οποίος επιβεβαιώνει την απαγόρευση εφαρμογής διατάξεων χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η ανάγκη για τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία εκπονεί το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, είναι επιτακτική και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός δύο ετών, προκειμένου να επανέλθουν τα κίνητρα του οικοδομικού κανονισμού.
Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δείχνει μια πιο επιεική προσέγγιση σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις, παραπέμποντας το ζήτημα στην Ολομέλεια, κάτι που ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για νομοθετική παρέμβαση από το ΥΠΕΝ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει ότι το πρόβλημα του ΝΟΚ δεν είναι το ύψος του συντελεστή δόμησης, αλλά η οριζόντια εφαρμογή του από τις Υπηρεσίες Δόμησης. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη προστασία για τις οικοδομικές άδειες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζει την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που προκύπτει από την απόφαση για το ΝΟΚ, προκειμένου να αποφευχθούν διεκδικήσεις και αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.
Από τις αποφάσεις για το ΝΟΚ επηρεάζονται περισσότερες από 14.000 οικοδομικές άδειες, οι οποίες εκδόθηκαν με τα μπόνους του κανονισμού. Το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει να εξετάσει πώς θα προστατεύσει αυτές τις άδειες από ενδεχόμενες ακυρώσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ασφαλείς είναι οι άδειες που είχαν ξεκινήσει πριν τις 11 Δεκεμβρίου και τα ολοκληρωμένα κτίσματα, με την έναρξη εργασιών να τεκμηριώνεται μέσω εκσκαφών και δηλώσεων στον ΕΦΚΑ. Ωστόσο, οι άδειες που δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες είναι σε κίνδυνο ακύρωσης.
Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε επίσης αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ, ενώ ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε σε αναστολή οικοδομικών αδειών που περιλαμβάνουν αυτές τις διατάξεις.