Τραμπ: Ελπίζω να αποφευχθούν πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ελπίζει να αποφευχθούν πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ευχόμενος να κλειστεί “συμφωνία” με την Τεχεράνη, ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ερωτηθείς από μια δημοσιογράφο αν θα υποστήριζε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών, απάντησε πως θα συζητήσει το ζήτημα με ανθρώπους “πολύ υψηλού επιπέδου”, χωρίς να διευκρινίσει ούτε σε ποιους αναφέρεται, ούτε πότε.

Θα ήταν αληθινά ευχάριστο αν μπορούσαμε να επιλύσουμε το πρόβλημα χωρίς να περάσουμε στο επόμενο βήμα, είπε.

Ο κ. Τραμπ εκφράστηκε στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, αφού υπέγραψε διάφορα εκτελεστικά διατάγματα.

Είπε πως πρέπει κανείς να “ελπίζει” πως το Ιράν θα “κλείσει συμφωνία” κι αν δεν το κάνει δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο αρχιτέκτονας της πολιτικής της λεγόμενης “μέγιστης πίεσης” στο Ιράν κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021).

Στο πλαίσιο αυτό, απέσυρε το 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (επισήμως το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ή ΚΟΣΔ), που κλείστηκε τρία χρόνια νωρίτερα και προσέφερε στην Τεχεράνη άμβλυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα περιορισμούς στις πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει επανειλημμένα προεκλογικά πως το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, συναντήθηκε με ιρανό αξιωματούχο μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου για να αναζητηθεί τρόπος να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Η Τεχεράνη διέψευσε πως υπήρξε τέτοια συνάντηση.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Τραμπ: Η Αμερική θέλει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, προτείνοντας ανάπτυξη και αλλαγές στην περιοχή.

Αναπτύχθηκε αστυνομική επιχείρηση σε αποθήκη εταιρείας στην πόλη Νιου Όλμπανι

Αστυνομικές δυνάμεις εκκαθάρισαν αποθήκη εταιρείας στη Νιου Όλμπανι μετά από αναφορές πυροβολισμών. Ασαφές αν πρόκειται για έναν ή πολλούς δράστες. Τραυματίες προκύπτει από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ

Σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ανέργων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0".

Ρούμπιο: Κυβερνήσεις Νικαράγουας, Βενεζουέλας, Κούβας εχθροί της ανθρωπότητας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάρκο Ρούμπιο, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Νικαράγουας, της Βενεζουέλας και της Κούβας ως εχθρούς της ανθρωπότητας, καθώς υποστηρίζει πως δημιούργησαν τη μεταναστευτική κρίση στο δυτικό ημισφαίριο.