Σήμερα στις 12:00, αναμένεται να διεξαχθεί μια σημαντική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει σε ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους αγρότες. Η απάντηση του πρωθυπουργού συμπίπτει με την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ήδη έχουν προκαλέσει επεισόδια στην Καρδίτσα, γεγονός που καθιστά την παρέμβασή του ιδιαίτερα κρίσιμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Ανδρουλάκη σχετικά με την απουσία κυβερνητικών μέτρων υπέρ των αγροτών. Παράλληλα, θα παραδεχθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στον τομέα, τα οποία εν μέρει οφείλονται σε δομικούς παράγοντες, και θα επισημάνει την ανάγκη ανανέωσης του μοντέλου λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής.
Επιπλέον, θα αναφερθεί και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών θα τονιστούν από βουλευτές της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον πρωτογενή τομέα, αναφέροντας μέτρα όπως η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, οι σταθερές τιμές ρεύματος, οι μειώσεις φόρων και οι εκπτώσεις φόρου για συνεργατικά σχήματα.
Μια από τις σημαντικές ανακοινώσεις αφορά την τελική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών, μια παρέμβαση που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα. Το σχέδιο προβλέπει τη ρύθμιση απαιτήσεων ύψους 3,8 δισ. ευρώ που θα ωφελήσει 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και περίπου 21.000 αγρότες.
Τέλος, υπάρχει και η εκκρεμότητα σχετικά με τον διορισμό νέας διοίκησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Νίκο Σαλάτα να είναι υποψήφιος για τη θέση του προεδρεύοντος.