Ένας υγειονομικός στρατός, που περιλαμβάνει 250 ειδικά οχήματα εξοπλισμένα με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και 556 επαγγελματίες Υγείας, θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο να προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης σε πολίτες σε όλη την Ελλάδα.
Οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα δράσουν με στόχο την κάλυψη των αναγκών υγείας τόσο ευάλωτων και ηλικιωμένων ατόμων όσο και κατοίκων απομακρυσμένων, ορεινών ή νησιωτικών περιοχών. Η παρέμβαση αυτή θα υλοποιηθεί με βάσει ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η σημασία των ΚΟΜΥ, οι οποίες έγιναν γνωστές κατά την πανδημία του κορωνοϊού, παρουσιάστηκε πρόσφατα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ο ΕΟΔΥ θα αναλάβει τον συντονισμό των ΚΟΜΥ, αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει.
Η πιλοτική εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας θα ξεκινήσει σε τρεις περιοχές: το Ιλιον (Αττική), την Ψέριμο (Δωδεκάνησα) και το Ορμένιο (Έβρος). Αυτές οι περιοχές έχουν επιλεγεί λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών και υγειονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Ειδικότερα, το Ιλιον έχει κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, η Ψέριμος είναι ένα από τα πιο μικρά νησιά με μόλις 35 κατοίκους, ενώ το Ορμένιο βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή με 344 κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, οι επαγγελματίες Υγείας θα παρέχουν σειρά εξετάσεων, όπως υπερήχους και καρδιογραφήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών αλλά και για προληπτικούς σκοπούς.
Στην επόμενη φάση, οι ΚΟΜΥ θα συνεχίσουν το έργο τους σε όλη τη χώρα, εστιάζοντας στην πρόληψη στις απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, περίπου 1,7 εκατομμύριο πολίτες στην Ελλάδα ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Με την παρέμβαση των ΚΟΜΥ, αναμένεται να μειωθεί ο συγκεκριμένος πληθυσμός κατά 50% στην επόμενη πενταετία, συμβάλλοντας στη μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας.
Οι ΚΟΜΥ θα καλύπτουν τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού σε όλη τη χώρα, εστιάζοντας στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα που δεν μπορούν να επισκεφτούν τις δομές Υγείας και παρέχοντας προληπτικές υπηρεσίες στις απομακρυσμένες περιοχές.