Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα έχουν διαταράξει τη σχολική εκπαίδευση σχεδόν 250 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο το 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF. Η κλιματική κρίση έχει αναδείξει τον παραμελημένο αντίκτυπο στα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές.
Οι πιο ισχυροί και συχνοί καύσωνες, καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση και ακόμη και στην πρόσβαση τους στα σχολεία. Κλειστές τάξεις, επίσπευση διακοπών και ακόμη καταστροφή σχολείων αποτελούν μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η UNICEF επισημαίνει ότι περίπου τα μισά παιδιά στον κόσμο ζουν σε χώρες με υψηλό κίνδυνο κλιματικών σοκ, καλώντας για επενδύσεις στην ανακαίνιση και ανθεκτικοποίηση των σχολικών κτιρίων.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματικότητα που επηρεάζει την εκπαίδευση των παιδιών, με την UNICEF να εκφράζει ανησυχία για τις μακροχρόνιες συνέπειες στην παιδεία λόγω των κλιματικών κινδύνων.