Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, έχουν καταγραφεί με σαφήνεια οι δομές και οι φορείς του. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, 20 υπουργεία εποπτεύουν συνολικά 823 φορείς, με πολλές φορές οι ίδιοι οι υπουργοί να μην έχουν πλήρη γνώση των φορέων που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους. Η κατάσταση αυτή παρέμεινε ασαφής για χρόνια.
Η χαρτογράφηση του Δημοσίου απαιτούσε μέχρι σήμερα εξαντλητική έρευνα, καθώς οι πληροφορίες προέρχονταν από πολυάριθμες πηγές όπως ο προϋπολογισμός, οι κωδικοί επιχορηγήσεων και το μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών.
Η κυβέρνηση έχει πλέον στη διάθεσή της μια συνολική εικόνα, χάρη στο νέο Μητρώο Υπόχρεων Αποστολής Φορολογικών Στοιχείων που δημιουργήθηκε στην ΑΑΔΕ. Αυτή η καινοτομία, που υλοποιήθηκε από μια ομάδα 30 ατόμων υπό τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστο Δήμα, επιβάλλει στους δημόσιους φορείς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους και να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
Αυτή η διαδικασία οδήγησε σε μια εντυπωσιακή καταγραφή του Δημοσίου. Περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Προεδρία της Κυβέρνησης, τη Βουλή, τα 20 υπουργεία και τους 823 εποπτευόμενους φορείς, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση με τους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες συμπληρώνει την εικόνα του κράτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των δημόσιων φορέων στους 1.250.
Η διαδικασία αυτή αναδείξει μερικές κωμικές πτυχές, όπως φορείς που δεν είχαν ξεκάθαρη διοικητική υπαγωγή. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα υπουργεία διαχειρίζονται περισσότερες αρχές για το ΕΣΠΑ από όσες είχαν υπολογίσει.
Με τον νέο κανονισμό, όλοι οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο μητρώο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στον υπεύθυνο του φορέα.
Ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας έχει ήδη υπενθυμίσει την υποχρέωση αυτή μέσω προσωπικών τηλεφωνημάτων σε πολλούς υπευθύνους, με στόχο την ομαλή διαδικασία αποστολής των στοιχείων, καθώς υπήρξε υπουργείο που απέστειλε δεδομένα για φορολογικές δηλώσεις το… Ιούλιο!
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι φορείς του Δημοσίου πρέπει να διαβιβάσουν τα απαραίτητα στοιχεία στην ΑΑΔΕ για τη διασφάλιση της σωστής φορολογίας. Η ομάδα του Χρίστου Δήμα σχεδιάζει να επεκτείνει την καταγραφή και σε άλλους δημόσιους φορείς, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου για τη διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους.