Σημαντική αύξηση καταγράφηκε στο πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Ελλάδας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024, φθάνοντας τα 18,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 18,06 δισ. ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αύξησαν κατά 4,9%, φτάνοντας τα 21,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 13,4%, φτάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση στις εισπράξεις οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 9,7%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,4%.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 6,3%, ενώ από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 0,5%. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 11,7%. Αναλυτικά, οι εισπράξεις από την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 13,0%, ενώ από τις ΗΠΑ κατά 13,3%. Αντίθετα, οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 53,3%.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7%, φτάνοντας τους 35,06 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 10,8%, ενώ από τις λοιπές χώρες κατά 8,1%. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 13,8%, ενώ από τη Γαλλία κατά 7,8%. Αναλυτικά, η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία αυξήθηκε κατά 9,8%, ενώ από τις ΗΠΑ κατά 8,1%. Αντίθετα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 54,3%.