Η απάντηση του επιτρόπου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ αναδεικνύει την προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για το έγκλημα των Τεμπών και τη σημερινή συνεχιζόμενη άθλια κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου σχεδόν 2 χρόνια μετά από αυτό, όπως αναφέρει η Εθνική Οργάνωση του ΚΚΕ.
Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι δεκάδες άνθρωποι επέζησαν από τη σύγκρουση στα Τέμπη και κάηκαν ζωντανοί από τις εκρήξεις και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ενώ η ΕΕ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων αγνοούν τις ευθύνες τους. Η έλλειψη σύγχρονων προδιαγραφών πυρασφάλειας και πυράντοχων υλικών κατασκευής συνιστά σοβαρό πρόβλημα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και του ΟΣΕ ότι “όλα είναι ασφαλή”, τρία ατυχήματα έχουν σημειωθεί, ενώ άλλα δύο αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή. Η ΕΕ ενδιαφέρεται για την αύξηση της χωρητικότητας και της ταχύτητας των συρμών αλλά παραβλέπει την ασφάλεια, όπως αποκαλύπτει έκθεση του 2024. Τα μελλοντικά έργα για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο δεν αναφέρουν την ασφάλεια ως προτεραιότητα.
Η προσπάθεια ξεπλύματος της “Hellenic Train”, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για έλλειψη προστασίας εργαζομένων και επιβατών, αποκαλύπτει την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας. Η αντίδραση του επιτρόπου Τζιτζικώστα σχετικά με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αποδεικνώνει την αδιαφορία για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η ΕΕ δεν αποτελεί παράγοντα λύσης για το έγκλημα των Τεμπών και την κρίση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Αντιθέτως, συνιστά παράγοντα συγκάλυψης και επιδείνωσης της κατάστασης, σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση του ΚΚΕ, που επιμένει στην ανάγκη απόδοσης ευθυνών και προστασίας των εργαζομένων και των πολιτών.
(Επισυνάπτονται τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).