Καταιγιστικές αποφάσεις Τραμπ μετά την ορκωμοσία του

Μετά την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια σειρά από καταιγιστικές αποφάσεις, υπογράφοντας πλήθος διαταγμάτων που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Από τις ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό μέχρι την αποχώρηση από διεθνείς συμφωνίες, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν τη νέα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακάλεσε συνολικά 78 εκτελεστικές πράξεις του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν. Ανάμεσα στις σημαντικές ανακλήσεις περιλαμβάνονται η αποχαρακτηρισμός της Κούβας ως κράτους-χορηγού της τρομοκρατίας και οι κυρώσεις κατά των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Στο μεταναστευτικό, ο Τραμπ δήλωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και ανακοίνωσε την κατάργηση της αυτόματης απονομής υπηκοότητας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι απελάσεις θα επαναληφθούν χωρίς περιορισμούς για όσους θεωρούνται εθνική απειλή.

Στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, επαναλαμβάνοντας την πολιτική της προηγούμενης θητείας του. Επίσης, ανακάλεσε την εντολή που απαιτούσε το 50% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

Η νέα πολιτική του Τραμπ περιλαμβάνει και την επιστροφή στην παραδοσιακή αντίληψη για τα φύλα, ακυρώνοντας προηγούμενες οδηγίες που αναγνώριζαν περισσότερα από δύο φύλα. Παράλληλα, αναστέλλονται όλοι οι προγράμματα ξένης βοήθειας για 90 ημέρες για επαναξιολόγηση.

Η αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θεωρείται επίσης κρίσιμη κίνηση, καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού, με τον Τραμπ να επικρίνει τις πληρωμές που απαιτούνται από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του να προχωρήσει σε αυστηρότερο καθεστώς για τη θανατική ποινή, καλώντας τις πολιτείες να διασφαλίσουν επαρκείς δόσεις για εκτελέσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος επεσήμανε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία άμεσα.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Αλλαγές στην κατάταξη της ATP: Τις θέσεις του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη

Αναλύοντας τις αλλαγές στην κατάταξη της ATP, παρατηρούμε την πτώση του Στέφανου Τσιτσιπά και τη σταθερότητα της Μαρίας Σάκκαρη στη νέα κατάταξη.

Συνάντηση Αμερικανού αντιπροέδρου με πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας στο Βατικανό

Συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας και τον υπουργό Εξωτερικών στο Βατικανό, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις και τη διεθνή κατάσταση.

Νέος ομοσπονδιακός προπονητής για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Κοσμίν Ολαρόιου αναλαμβάνει τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ η ομάδα ετοιμάζεται για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026.

Ο Νίκος Σταθόπουλος: Η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

Ο Νίκος Σταθόπουλος, ένας από τους πλέον έμπειρους επενδυτές, μιλάει για τη σχέση του με την Ελλάδα και τη στρατηγική επένδυσης της BC Partners στη χώρα.