Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αντίκτυποι από την αμερικανική πολιτική

Σημαντικά μηνύματα επιβράδυνσης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης προέρχονται από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η Τουρκία συνεχίζει να επεκτείνει την ατζέντα των διεκδικήσεών της, ενώ και οι δύο χώρες περιμένουν με αγωνία την κατεύθυνση που θα δώσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του προεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εστιάζει κυρίως στη Συρία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τουρκικές στρατηγικές και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η νέα αμερικανική πολιτική θα έχει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των τουρκικών επιδιώξεων, με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ισραήλ να είναι κρίσιμες. Η Αθήνα, από την άλλη, παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, έχει δείξει ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρόσφατες στρατιωτικές σχέσεις που εδραιώνονται μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, οι οποίες ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της τελευταίας και αναδεικνύουν την ασφάλεια της περιοχής. Η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον Τζο Μπάιντεν, που επιτρέπει στην Κύπρο να αποκτήσει πρόσβαση σε αμυντικούς πόρους, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Ισραήλ και να επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική ισορροπία στην περιοχή.

Μοιράσου το

Αξίζει να διαβάσεις

Διαβασε ακόμη
σχετικα αρθρα

Ανάλυση Υπουργού Προστασίας Πολίτη για τα Αποτελέσματα Ενδοοικογενειακής Βίας

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2024.

Ντέιβ Γκρολ: Εμφάνιση στο SNL50 στο Radio City Music Hall

Ο Ντέιβ Γκρολ ετοιμάζεται να εμφανιστεί στο επετειακό SNL50 στο Radio City Music Hall μετά από πολλές συμμετοχές στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου.

Συνάντηση Αιγύπτου – Παλαιστίνης για τη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει τη σημασία ενίσχυσης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός συναντάται με τον Αμπάς στην Ιορδανία για συζητήσεις για τα σχέδια ανάκαμψης.

Τροπολογία για την οργάνωση και λειτουργία παραρτημάτων ΑΕΙ

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, υποστήριξε την αναγκαιότητα της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ολομέλεια.