Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προγραμματίζει μια θεραπεία για την αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών και των πραγματικών μεγεθών του τακτικού στρατού. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφατες έκτακτες κρίσεις αποτελούν ένα πρώτο δείγμα γραφής για την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει.
Επιλέγοντας ακόμα και ηχηρές αποστρατείες, το Πεντάγωνο δείχνει αποφασισμένο να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές πραγματικότητες και να ανταποκριθεί στην ανάγκη εξορθολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ταραγμένη γεωπολιτική συγκυρία. Η παρατήρηση του εν αναμονή υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ότι η Αμερική κέρδισε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με 7 στρατηγούς “τεσσάρων αστέρων” ενώ σήμερα έχει 44, είναι μια προειδοποίηση για την κατάσταση του αξιόμαχου των ΗΠΑ και της Δύσης.
Η δήλωση του Πιτ Χέγκσεθ ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη γραφειοκρατία στην κορυφή, χρειαζόμαστε περισσότερους πολεμιστές ενδυναμωμένους στη βάση» συνοψίζει το δόγμα που ήδη εφαρμόζεται από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.
Σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί είναι σε αριθμό υπερπολλαπλάσιοι σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ και σε άλλα ευρωπαϊκά και νατοϊκά κράτη. Η παρατήρηση ανώτατου αξιωματικού άλλης χώρας της Ε.Ε. για την Ελλάδα, όπου δήλωσε «κάπου κρύβετε 400.000 στρατό…», αποτυπώνει την έκπληξή τους για τον αριθμό των 60 στρατηγών που διαθέτει η Ελλάδα.
Στους απόλυτους αριθμούς, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έξι φορές περισσότερους υποστράτηγους και ομοιόβαθμους και 11 φορές περισσότερους ταξιάρχους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Για κάθε έναν ανώτατο αξιωματικό στην Ελλάδα, αντιστοιχούν 2,35 ανώτατοι αξιωματικοί, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 32 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.
Εκτός από την ανώτατη στρατιωτική ιεραρχία, η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την πρόκληση του εξορθολογισμού του αριθμού αξιωματικών και υπαξιωματικών, καθώς οι τελευταίοι έχουν σχεδόν ισάριθμους αξιωματικούς, χωρίς να έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης.
Η επετηρίδα σε επίπεδο ανώτατων στελεχών έχει οδηγήσει σε στασιμότητα την ιεραρχική εξέλιξη νεότερων αξιωματικών, γεγονός που έχει ενισχύσει τις τάσεις φυγής, εκφραζόμενες μέσω μαζικών παραιτήσεων μόνιμων αξιωματικών τα τελευταία τρία χρόνια.