Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει σήμερα, Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025, μια καθοριστική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συνδυασμένη με πρωτοβουλίες για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Η αμερικανική εταιρεία Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα των υδρογονανθράκων, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, που γειτνιάζει με τα θαλάσσια οικόπεδα του διαγωνισμού του 2014.
Το Υπουργείο αποδέχεται την εκδήλωση ενδιαφέροντος και αναμένεται να εκδώσει εντός της εβδομάδας την απόφαση που θα καθορίζει την έκταση των ερευνών και θα προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό. Επιπλέον, θα εξεταστεί η χωρική επέκταση των ερευνών.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) καταθέτει σήμερα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το φυσικό αέριο που επιδιώκουμε να εντοπίσουμε και να εξάγουμε, θεωρείται κρίσιμο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη έως το 2050 και για τον υπόλοιπο κόσμο και μετά από αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Η αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων είναι ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Το ενδιαφέρον της Chevron, σε συνδυασμό με την παρουσία της ExxonMobil στη χώρα, ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή σκηνή και αναδεικνύει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναγνωρίζει τη σημασία της εκμετάλλευσης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια και την εθνική οικονομία. Παράλληλα, η περιβαλλοντική προστασία παραμένει προτεραιότητα, καθώς οι δράσεις αυτές θα συνδυαστούν με τις απαιτήσεις για τη διασφάλιση των οικολογικών ισορροπιών.
Η ελευθέρωση ήδη αδειοδοτημένων θαλάσσιων περιοχών έρευνας στο Ιόνιο Πέλαγος θα συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και στην δημιουργία ενός συνεχούς Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.
Η μελέτη που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της αφορά σε θαλάσσιες ζώνες από τα Αντικύθηρα έως τις νότιες και δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, περιλαμβάνοντας περιβαλλοντικά σημαντικές περιοχές.
Τέλος, αναμένεται η απελευθέρωση της παραχώρησης «Κατάκολο», κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, για να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.