Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 68 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποκαλύπτει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη διαμόρφωση πολιτικής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Human Behaviours”.
Η μελέτη, με συμμετοχή 71.922 ατόμων, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες μετά την πανδημία του Covid-19. Το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία του κοινού εμπιστεύεται τους επιστήμονες, με το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης να φτάνει το 3,62 σε κλίμακα από 1 (χαμηλή εμπιστοσύνη) έως 5 (υψηλή εμπιστοσύνη).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση ότι καμία χώρα δεν εμφανίζει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ χωρών. Η Αίγυπτος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 4,30, ενώ η Αλβανία βρίσκεται τελευταία με 3,05. Η Ελλάδα τοποθετείται στην 56η θέση με επίπεδο εμπιστοσύνης 3,39, ενώ η Κύπρος βρίσκεται λίγο υψηλότερα στην 52η θέση με 3,42.
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%). Το 52% πιστεύει ότι οι επιστήμονες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαμόρφωση πολιτικής. Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων.
Τέλος, το 83% ζητά οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό. Οι ερωτηθέντες εκφράζουν την επιθυμία τους η έρευνα να εστιάζει σε θέματα όπως η δημόσια υγεία, η ενέργεια και η μείωση της φτώχειας, αντί για την άμυνα και τη στρατιωτική τεχνολογία. Οι ερευνητές του TISP, μιας κοινοπραξίας με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επισημαίνουν τη σημασία της συνεργασίας στην επιστημονική έρευνα.