Η έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, περίπου 76,6% των παιδιών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω δικής τους συσκευής, αυξάνοντας την αυτονομία τους και την έκθεσή τους σε κινδύνους.
Η ερευνήτρια του ΚΜΟΠ, Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, υπογραμμίζει τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών. Οι γονείς πρέπει να δημιουργήσουν υποστηρικτικό περιβάλλον όπου τα παιδιά να αισθάνονται άνετα να συζητούν τις διαδικτυακές τους εμπειρίες και να ενθαρρύνουν τις καθημερινές συζητήσεις για τις ψηφιακές δραστηριότητες.
Περίπου 1 στα 8 παιδιά μοιράζεται προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο, αυξάνοντας την ευάλωτότητά τους σε κινδύνους όπως το grooming. Επιπλέον, το 22,8% των παιδιών έχει εκτεθεί σε ακατάλληλο περιεχόμενο, ενισχύοντας την ανάγκη για προστασία.
Η διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο, με περίπου 8 στα 10 παιδιά να παίζουν καθημερινά διαδικτυακά παιχνίδια. Η αναγνώριση των σημάδιων από τους γονείς είναι κρίσιμη για την έγκαιρη αντιμετώπιση της διαταραχής.
Η ενεργός συμμετοχή των γονέων και των σχολείων στην εκπαίδευση των παιδιών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου είναι ζωτικής σημασίας. Η ολιστική προσέγγιση και η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους αποτελούν βασικά εργαλεία για την προστασία τους στον Ϩηφιακό κόσμο.