Οι διαπραγματευτές του Ισραήλ και της Χαμάς δεν συναντήθηκαν αυτοπροσώπως, αν και βρίσκονταν στο ίδιο κτίριο, όπου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 8:30 το πρωί της Κυριακής.
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, είχαν καθυστερήσει για μήνες, πολλές φορές χωρίς ελπίδα. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι κύριοι συμμετέχοντες ήταν συγκεντρωμένοι στη Ντόχα και οι ρυθμοί ήταν καταιγιστικοί.
Συχνά, η συμφωνία φαινόταν κοντά, αλλά οι τελευταίες στιγμές ήταν κρίσιμες. Πηγή ανέφερε την πίεση που ασκήθηκε την τελευταία στιγμή για να αποφευχθεί η κατάρρευση της συμφωνίας, ενώ ο Καταριανός πρωθυπουργός προετοιμαζόταν για ανακοινώσεις.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι και 10 λεπτά πριν από τη συνέντευξη Τύπου, και έτσι, οι λεπτομέρειες συμφωνήθηκαν την τελευταία στιγμή», δήλωσε πηγή που έχει γνώση των διαδικασιών.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 15 Ιανουαρίου βασίζεται στην πρόταση του προεδρικού γραφείου των ΗΠΑ και περιλαμβάνει τρεις φάσεις: κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.
Η δυναμική των συνομιλιών άλλαξε δραστικά στα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς η Χαμάς, που είχε πληγεί από τον θάνατο του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ, βρέθηκε απομονωμένη. Η στήριξη από συμμάχους της όπως η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση του Άσαντ είχε μειωθεί σημαντικά.
Η Χαμάς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ελπίδα ότι θα λάβει βοήθεια από το εξωτερικό, ενώ ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι η Χαμάς «δεν βιάζεται» να διαπραγματευτεί, κάτι που άλλαξε μετά την απώλεια του Σινουάρ.
Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν σε ένα διώροφο κτίριο στη Ντόχα κατέληξαν σε μαραθώνιες συνεδρίες. Οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ βρίσκονταν σε διαφορετικούς ορόφους, με τους διαμεσολαβητές να μεταφέρουν προτάσεις και λεπτομέρειες.
Στις 12 Ιανουαρίου, οι διαπραγματεύσεις κορυφώθηκαν, με ανώτερους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, αν και υπήρχαν ακόμη εκκρεμότητες. Ο Τραμπ, μέσω του απεσταλμένου του, πίεσε για συμφωνία, η οποία τελικά επιτεύχθηκε.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της 15ης Ιανουαρίου, οι διαπραγματευτές της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι «όλα έχουν τελειώσει». Η συμφωνία, που φαινόταν αρχικά αδύνατη, είχε πλέον γίνει πραγματικότητα.