Το δεύτερο εξάμηνο του ’23 φέρνει μια σοβαρή πρόκληση στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς ασθένειες επηρεάζουν κυρίως τα κοπάδια των αιγοπροβάτων. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη να θυσιάσουν τα ζώα τους προληπτικά, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας σε άλλα κοπάδια.
Η εμφάνιση των ασθενειών ξεκίνησε από τον Έβρο και διαδόθηκε σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και κυρίως της Μαγνησίας, όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα απομόνωσης και εκτέλεσης.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης των μονάδων εκτροφής από κτηνίατρο, ένα μέτρο που θεωρείται ουσιώδες για την πρόληψη των ασθενειών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Γιώργος Γάτος, επισημαίνει τη σημασία των εμβολιασμών και της παρακολούθησης των κοπαδιών κατά την εγκυμοσύνη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της διαχείρισης και παρακολούθησης των μονάδων για την υγεία των ζώων.
Κάθε χρόνο, κατά Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι κτηνίατροι επισκέπτονται τις κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων, προσφέροντας την απαραίτητη υποστήριξη και παρακολούθηση.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρακολούθησε μερικές από αυτές τις επισκέψεις, αποτυπώνοντας τη σημασία του ρόλου του κτηνιάτρου στην προστασία της υγείας των ζώων, ιδίως σε περιόδους ασθενειών.