Την ερχόμενη Κυριακή (19.01) αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με την ισραηλινή κυβέρνηση να αναμένεται να την επικυρώσει σήμερα. Σύμφωνα με αναφορές από ισραηλινά κρατικά μέσα, οι πρώτες τρεις γυναίκες που κρατούνται ως όμηροι θα απελευθερωθούν νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο πλευρών στην Ντόχα έχει προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων, τόσο από την συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση, καθώς και από τους συγγενείς των ομήρων. Οι οικογένειες των ομήρων ενημερώνονται για τις επικείμενες απελευθερώσεις, με κάποιες να περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η δεύτερη φάση της εκεχειρίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρονική ακολουθία των εξελίξεων, καθώς οι ονομασίες των 33 ομήρων που θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα συνεδριάσει.
Επιπλέον, δημοσιεύματα από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρουν ότι οι οικογένειες θα ενημερώνονται 24 ώρες πριν την απελευθέρωση των συγγενών τους, κάτι που αναμεταδόθηκε χωρίς σχόλια από τα ισραηλινά ΜΜΕ. Η έγκυρη εφημερίδα Israel Hayom αναφέρει ότι οι Μπάιντεν και Τραμπ έχουν διαβεβαιώσει το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν το «πράσινο φως» για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από την Χαμάς.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Νετανιάχου, οι διαφωνίες για την επικύρωση της συμφωνίας εντείνονται. Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και ηγέτης του κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει αν η συμφωνία επικυρωθεί. Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, προειδοποιεί ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει αν το Ισραήλ δεν συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα μετά την πρώτη φάση της εκεχειρίας.
Παρά τις απειλές, οι δύο ηγέτες τονίζουν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αποτρέψουν την επιτυχία της Αριστεράς. Ωστόσο, η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης φαίνεται να μειώνεται, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των υπουργών που είναι αντίθετοι με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Άξονα Φιλαδέλφειας.
Συγχρόνως, οι συγγενείς των ομήρων παραμένουν διχασμένοι, με δύο σωματεία να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας από τον Νετανιάχου να μην αποδεχθεί τη συμφωνία και να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι την πλήρη εξολόθρευση της Χαμάς.