Σημαντικές αλλαγές στους κανόνες χορήγησης της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ προκύπτουν από απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρίστου Δήμα. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι ιδιοκτήτες που έλαβαν την έκπτωση το 2024 δεν θα χάσουν το προνόμιο αυτό φέτος, εφόσον δεν είχαν αναπροσαρμόσει την ασφαλιστική αξία πάνω από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και επηρεάζει αναδρομικά τους όρους παροχής της έκπτωσης για το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι και το 2025 η έκπτωση θα χορηγείται βάσει του ελάχιστου ορίου ασφάλισης που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, αντί των 1.000 ευρώ που ίσχυαν από τον Φεβρουάριο του 2024.
Με βάση την ανακοίνωση, το ελάχιστο όριο για την εφαρμογή της έκπτωσης ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ωστόσο για τα έτη 2024 και 2025 αυτό θα είναι 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για να διατηρήσουν την έκπτωση από το 2026 και μετά, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ασφάλιση της κατοικίας τους θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η νέα εξέλιξη γνωστοποιήθηκε σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μέσω της πλατφόρμας myProperty, η οποία άνοιξε την 15η Ιανουαρίου για την υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ για το 2025 ή για διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ από τις ασφαλιστικές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι δεν είχαν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους την προηγούμενη χρονιά θα διατηρήσουν την έκπτωση, η οποία θα είναι 20% φέτος, έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι. Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τυχόν τροποποιήσεις έως τις 14 Φεβρουαρίου μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.