Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που ονόμασε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε χθες ότι η Κούβα πρέπει να επανατοποθετηθεί στη μαύρη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αμφισβητώντας έτσι την απόφαση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.
Η κυβέρνηση του προηγούμενου Δημοκρατικού προέδρου ανακοίνωσε την αφαίρεση της Κούβας από τη μαύρη λίστα, στο πλαίσιο συμφωνίας για την αποφυλάκιση διαδηλωτών που ήταν υπό κράτηση στη νήσο της Καραϊβικής.
Ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Τραμπ δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ο Ρούμπιο επεσήμανε τις σχέσεις της κουβανικής κυβέρνησης με τρομοκρατικές οντότητες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολά, ενώ υπογράμμισε την παρουσία βάσεων κατασκοπείας στην Κούβα.
Η απόφαση αυτή αναμένεται να αναθεωρηθεί από τη νέα κυβέρνηση του Τραμπ, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Το παρελθόν του Τραμπ είχε χαρακτηριστεί από αντιπαραθέσεις με την Κούβα, ενώ μόνο τρία άλλα κράτη παραμένουν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ: Ιράν, Βόρεια Κορέα και Συρία.