Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας, ενώ η αντικατάστασή του με υγιεινά τρόφιμα όπως ξηροί καρποί και ψάρι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου 28%.
Επιπλέον, μελετήθηκε η γνωστική λειτουργία σε γυναίκες με μέση ηλικία τα 74 έτη, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συνδέεται με επιτάχυνση της γνωστικής γήρανσης.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη της άνοιας και της γνωστικής έκπτωσης, προτείνοντας αλλαγές στη διατροφή για μείωση του κινδύνου.