Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατέγραψε αύξηση των δαπανών κατά 150% πέρυσι σε σχέση με το 2019, φθάνοντας τα 13,315 δισ. ευρώ από 5,642 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι το 2024 ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2023, ενισχυόμενος με 1,3 δισ. ευρώ από έσοδα που προήλθαν από την ανάπτυξη και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι δαπάνες για το τρέχον έτος θα φτάσουν τα 14,1 δισ. ευρώ, με προβλεπόμενη αύξηση κατά 17% το 2026. Το Πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα σκέλη του, με συνολική εκτέλεση 101,25%.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκαν σε σημαντικά έργα και προγράμματα επενδύσεων. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση στην ΕΕ ως προς τις απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ και την 8η ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσοστό 50,7%.
Ανάμεσα στα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται είναι το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ” με προϋπολογισμό άνω των 2,5 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” για προληπτικές εξετάσεις με 300 εκατ. ευρώ, τα απογευματινά χειρουργεία, η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές, η πλατφόρμα MyData, τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο προσωπικός βοηθός, και το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Για το τρέχον έτος, προβλέπονται 8 βασικά έργα, όπως η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, η ανακαίνιση δημόσιων νοσοκομείων, η επέκταση του προσωπικού γιατρού και η αναβάθμιση κέντρων υγείας, το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε65, το πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ”, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, και τα κέντρα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων.
Επιπλέον, προγραμματίζονται νέα προγράμματα όπως το “Αναβαθμίζω το σπίτι μου” με άτοκα δάνεια, το Ταμείο Μικροπιστώσεων για επιχειρήσεις, το πρόγραμμα εξωστρέφειας υφιστάμενων επιχειρήσεων, και οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με 11 έργα σε εξέλιξη.
Συνολικά, στο ΕΣΠΑ υπάρχουν 816 έργα με πληρωμές 8,6 δισ. ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ το ΕΣΠΑ 2021-2027 εστιάζεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο Ταμείο Ανάκαμψης υποβλήθηκαν αιτήματα πληρωμής ύψους 6,4 δισ. ευρώ, με προβλεπόμενες επιπλέον αιτήσεις για το μέλλον.