Σήμερα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Μετανάστευσης της Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε, η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν επικεφαλής από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ από την τουρκική και βουλγαρική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια και Ατανάς Ίλκοφ, αντίστοιχα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών είναι αναγκαία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επισημάνθηκε ότι η συνεργασία αυτή έχει ήδη φέρει αποτελέσματα στη διαχείριση των χερσαίων συνόρων, ενώ αναγνωρίστηκε η ανάγκη για βελτίωση στα θαλάσσια σύνορα.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε τη σημασία της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής πίεσης στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και την ανάγκη για αποφασιστική αντίδραση έναντι των εγκληματικών οργανώσεων διακίνησης ατόμων.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για την αποτελεσματική προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.