Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες την τελευταία τριετία έχουν αυξήσει τις τιμές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας έως και 45%. Ταυτόχρονα, ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω και τις τιμές των συμβολαίων προστασίας περιουσίας, σε ένα περιβάλλον όπου η μάχη κατά της ακρίβειας φαίνεται να απειλείται, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εταιρείες καταγράφουν κέρδη.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών ανέρχονται σε 780 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια. Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε μια νομοθετική παρέμβαση που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να μην προχωρήσουν σε μεγάλες αναπροσαρμογές τιμών για το 2024, αλλά να συμμετάσχουν σε διαβούλευση για μια προσαρμογή που θα είναι μονοψήφια. Διαφορετικά, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις, ακόμα και επιβολή πλαφόν.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά των ιδιωτικών νοσοκομείων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προβλήματα ανταγωνισμού που οδηγούν σε υψηλές τιμές. Η νομοθετική παρέμβαση που θα προετοιμαστεί από τα συναρμόδια υπουργεία θα περιλαμβάνει την κατάργηση του δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ, ο οποίος χρησιμοποιείται ως βάση για τις αυξήσεις στα διά βίου ασφαλιστήρια συμβόλαια, και θα αντικατασταθεί από έναν δείκτη που θα καταρτίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο οποίος θα λειτουργεί ως δείκτης πληθωρισμού για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Αυτές οι αλλαγές αναμένονται να μειώσουν σημαντικά το κόστος των ασφαλίστρων, το οποίο σήμερα φτάνει το 15% ετησίως, και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ο νέος δείκτης να καλύπτει και τα ετήσια συμβόλαια, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του κόστους από τα διά βίου στα ετήσια συμβόλαια.
Η αντικατάσταση του δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ με τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μια παραδοχή της κυβέρνησης ότι η προηγούμενη ρύθμιση του 2020 ήταν λανθασμένη.